Trump očekávatelně vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Haleyová zde přitom dříve působila jako guvernérka

před 2 měsíce 56

Donald Trump podle očekávání vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně, a přiblížil se tak zase o něco republikánské nominaci na prezidenta. Na základě odhadů a průběžných výsledků o tom informují agentury AP a Reuters. Trump tím uštědřil další porážku své poslední zbývající významnější soupeřce Nikki Haleyové, navíc ve státě, kde byla dříve guvernérkou. Politička dala ale už před hlasováním najevo, že chce v kampani pokračovat.

Columbia 6:32 25. února 2024

Bývalý prezident USA Donald Trump v Jižní Karolíně očekávatelně vyhrál primárky

Bývalý prezident USA Donald Trump v Jižní Karolíně očekávatelně vyhrál primárky | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Po sečtení třetiny hlasů měl sedmasedmdesátiletý exprezident podporu 58,7 procenta voličů, zatímco Haleyová 40,7 procenta.

„Ještě nikdy jsem neviděl Republikánskou stranu tak sjednocenou, jako je teď,“ řekl Trump svým příznivcům krátce po uzavření hlasovacích místností. „Můžete tak patnáct minut slavit, ale pak se musíme vrátit do práce.“

Jak podotýká AP, Trump zatím ovládl všechna republikánská klání, když zvítězil v Iowě, New Hampshire, Nevadě a na Amerických Panenských ostrovech.

JUST IN: Donald Trump after defeating Nikki Haley in her home state of South Carolina says, "I have never seen the Republican Party so unified as it is right now." WATCH pic.twitter.com/JjmaSZdC3U

— Simon Ateba (@simonateba) February 25, 2024

Po úspěchu v Jižní Karolíně se tak nejspíš zase zvýší tlak na dvaapadesátiletou Haleyovou, aby z klání odstoupila a umožnila Trumpovi plně se soustředit na očekávaný volební souboj s demokratickým prezidentem Joem Bidenem.

Bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN zatím tvrdila, že v kampani bude pokračovat alespoň do takzvaného superúterý, kdy se 5. března uskuteční primárky ve velké skupině států najednou.

Témata voleb

Trumpovi se dosud podařilo získat 63 delegátů nominačního sjezdu, Haleyové jen sedmnáct. V Jižní Karolíně soupeřili o 50 delegátů. Reuters uvedl, že podle odhadů jich Trump získá nejméně 35. K nominaci do listopadových voleb je potřeba získat celkem 1215 delegátů.

Kofroň: Pokud Trump vyhraje, může začít couvat z lití peněz do NATO. Nebo bude chtít odejít úplně

Číst článek

Pro voliče v Jižní Karolíně bylo podle průzkumu veřejného mínění společnosti Edison Research, která se dotazovala hlasujících ihned poté, co odvolili, nejdůležitější imigrace (39 procent) a ekonomika (33 procent).

Téměř dvě třetiny z nich - 65 procent - vyjádřily přesvědčení, že Biden v roce 2020 prezidentské volby, v nichž porazil Trumpa, nevyhrál legitimním způsobem. Trump svou porážku nikdy nepřijal a o hlasování před čtyřmi roky opakovaně šíří nepravdy.

Na 63 procent dotázaných také vyslovilo názor, že i kdyby byl Trump odsouzen za trestný čin, byl by stále způsobilý k výkonu prezidentské funkce. Trump nyní čelí čtyřem obžalobám. Žádný jiný exprezident před ním obžalován nebyl.

ČTK

Přečtěte celý článek