Německá Luftwaffe má k nákupu F-35 pouze jediný důvod, rozhodně ale nemusí poklonkovat Americe

před 1 měsíc 34

Letouny F-35 se postupně rozšiřují do mnoha zemí NATO, a to dokonce i do těch, v nichž vznikají jiné velmi schopné alternativy. Důvod možná někomu uniká.

Mnoho západních zemí si v posledních letech pořizuje letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II, a zájem je tak veliký, že je na ně několikaletá fronta. I proto by je ČR měla dostat až v roce 2031, ačkoliv už je smlouva podepsaná. Ve výzbroji je přitom chtějí i země, které vyrábí a provozují vlastní moderní bojové letouny. Mezi takové patří i Německo a jeho Luftwaffe, která má již doma vyráběný Eurofighter Typhoon, ale projevila zájem také o F-35.

K nákupu F-35 mají Němci důvod

V Německo se dlouho nemohli rozhodnout, zda si vlastně F-35 pořídí, když má vlastní schopné letouny – sice 4,5. generace, ale v současné době patří ke světové špičce a v nových verzích mají i radar typu AESA, což přináší zásadní změny v jejich schopnostech, uvádí AviationWeek. Přesto se Německo na přelomu let 2022 a 2023 rozhodlo, že si nakonec pořídí 35 letounů F-35A v hodnotě 8,83 miliard dolarů (207 miliard Kč), uvádí Airforce-Technology.

Jaderná bomba B61

Jestli je pro někoho záhadou, proč si Němci pořizují americké letouny, když mají vlastní, které stále vyrábí, mám pro něj vcelku jednoduchou odpověď – jde o jaderné zbraně, konkrétně pumy B61-12, vysvětluje NationalInterest. Německo je zapojené do sdílení amerických jaderných pum, k jejichž svrhávání by nyní použilo letouny Panavia Tornado, ale ty zastarávají a bude jim končit životnost, takže Německo potřebovalo certifikovaný letoun na jaderné pumy, což Typhoon není. F-35 je navíc může nosit ve vnitřní pumovnici a zachovat si tak stealth.

Z nákupu F-35 dokáže Německo profitovat

Německo může z nákupu F-35 zároveň něco vytěžit, neboť zapojí do jejich výroby svůj zbrojní průmysl. Součástí dohody s USA je totiž zapojení německé zbrojní firmy Rheinmetall, uvádí Dw. V továrně u města Weeze by měly vznikat trupy letadel, na nichž by mělo pracovat asi 450 lidí, a vyrobit by měli min. 400 trupů. A to nejen těch pro německé letectvo, ale i pro další země. Je docela dost možné, že tam vzniknou i trupy 24 českých kusů. Německo tedy nákupem nijak nepodléhá zbrojnímu průmyslu z Ameriky, vždyť má hodně silný svůj.

V podobné situaci jako Německo mohou však být i další uživatelé F-35, kteří jsou zároveň producenty i uživateli „Typhoonů“. Prvním z nich je Itálie, která je do programu F-35 zapojena delší dobu, a stejně jako Německo se podílí na programu sdílení jaderných pum, ale také si pořizuje F-35B s krátkým vzletem a kolmým přistáním pro své námořnictvo, konkrétně tedy pro letadlovou loď Cavour. Podobný důvod má potom také Velká Británie, neboť se jí F-35B hodí pro letadlové lodě třídy Queen Elizabeth, které patří mezi nejsilnější na světě.

F-35B na letadlové lodi Cavour
Přečtěte celý článek