Rusko čelí masivnímu kyberútoku, přiznal Kreml. Atak ochromil část vládní infrastruktury

před 1 měsíc 62

Podstatou útoku DDoS je systematické zahlcování cílového serveru velkým počtem dotazů, které jej vyřadí z provozu. Jaká hackerská skupina za sobotním útokem stojí, není zatím jasné.

ČTĚTE TAKÉ: Útok dronu na ruskou rafinerii v Syzrani. V oblasti zuří mohutný požár, ukazují záběry

Prezident Vladimir Putin, který při absenci výraznějších protikandidátů podle všeobecného očekávání hlasování vyhraje, již dříve obvinil Ukrajinu ze snahy destabilizovat situaci v období voleb. Páteční první den třídenních voleb mimo jiné provázely ukrajinské útoky na ukrajinských územích okupovaných Ruskem i v příhraniční ruské Belgorodské oblasti. Putin, na jehož příkaz před více než dvěma roky začala ruská invaze na Ukrajinu, prohlásil, že ukrajinské akce nezůstanou bez odplaty.

Šéf kybernetického oddělení ukrajinské tajné služby SBU Illja Vitjuk podle serveru Ukrajinska pravda v pátek uvedl, že od začátku ruské invaze v roce 2022 odrazila SBU téměř 10 000 ruských kyberútoků, z toho většinu v prvotních fázích. Ruské tajné služby své agresivní působení v kyberprostoru zintenzivní, varoval Vitjuk; zároveň připustil, že SBU provádí v kyberprostoru své vlastní operace. K sobotnímu útoku na Jednotné Rusko se Ukrajina nepřihlásila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzpoura v Rusku. Do tažení legionářů na Belgorod se vložili hackeři. Rebelové chystají útok

Přečtěte celý článek