Další velký úklid na Mount Everestu. Nepál odstraňuje odpadky a mrtvá těla z nejvyšší hory světa

před 3 týdny 34

V Himálaji se rozbíhá další horolezecká sezona. A proto se také rozjíždí nový vysokohorský projekt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ odstranění tun odpadků z Mount Everestu, píše server CNN.

Káthmándú (Nepál) 16:09 9. dubna 2024

Mount Everest

Nepál odstraňuje odpadky a mrtvá těla z Mount Everestu (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Podle nepálské armády se v rámci Mountain Cleanup Campaign podařilo mezi lety 2019 a 2023 odstranit z nejvyšší hory věta 110 tun odpadu. V čele kampaně bude i letos stát armáda, která tuto iniciativu pořádá ve spolupráci s nadnárodní značkou Unilever.

‚Naše hory začaly páchnout.‘ Horolezci musí odnášet své výkaly z Mount Everestu do základního tábora

Číst článek

Kromě odstranění přibližně deseti tun odpadků armáda plánuje snést z hory pět mrtvých těl. Jedná se o těla horolezců, kteří zahynuli při pokusu o zdolání nejvyššího vrcholu světa. V roce 2023 na Everestu zahynulo dvanáct horolezců, dalších pět je stále oficiálně nezvěstných.

V současné době většina těch, kteří se pokoušejí vystoupit na 8849 metrů vysoký himálajský vrchol, směřuje přes Nepál. V loňském roce vydala nepálská vláda rekordních 478 povolení k výstupu na Everest. To však není celkový počet lidí, kteří se na horu vydají. Na přelidněné střeše světa se tak kromě mrtvol a exkrementů hromadí i kvanta odpadků.

Letos je to také první sezona, kdy budou muset všichni horolezci používat vládou distribuované pytlíky na exkrementy a z vyšších horských táborů si budou odpadky nosit s sebou.

Radek Jaroš: Dříve byl Everest snem všech horolezců, nyní je snem manažerů. Kyslík horu snižuje

Číst článek

„Každý lezec v průměru vyprodukuje 250 gramů exkrementů denně a stráví ve vyšších táborech dva týdny,“ řekl minulý měsíc pro CNN Diwas Pokhrel, první viceprezident Everest Summiteers Association. V roce 2024 budou mít navíc všichni na Everestu povinně sledovací čipy. Ty mohou pomoci při pátracích a záchranných misích.

Snahy o hromadné odstranění odpadků z Mount Everestu probíhají už od roku 2011. Podle sdružení Everest Summiteers má obrovský nárůst návštěvníků v posledních desetiletích vážný dopad na životní prostředí hory. Nepálská vláda také v roce 2014 zavedla zálohu pro horolezce. Tu jim vrátí, pokud z expedice přinesou do základního tábora osm kilogramů odpadků.

Tamara Kocourková

Přečtěte celý článek