Díky významné modernizaci je ruská střela Ch-101 dvakrát ničivější. Má to však i negativní dopad

před 1 týden 29

Obecně platí, že čím těžší je hlavice, tím větší škody také dokáže napáchat. V případě modernizace ruské Ch-101 je to však trochu jinak.

Jednou z nejmodernějších a nejničivějších ruských střel, která je odpalována ze strategických bombardérů, je Ch-101. Proslulá je hlavně svým extrémně dlouhým doletem až 5 500 kilometrů, čehož také Rusko aktivně využívá, a podle všeho se ji snaží na základě bojových zkušeností opakovaně vylepšovat. Poslední změnou v konstrukci má být zdvojnásobení její ničivé síly, a to přidáním druhé bojové hlavice – ovšem na úkor pověstného dosahu.

Druhá hlavice snižuje Ch-101 dosah

Běžná střela Ch-101 je vybavena tříštivou hlavicí o hmotnosti 400 kg, i když některé zdroje udávají až 450 kilogramů. Defence-Blog pak doplňuje, že analýza trosek těchto ruských střel přinesla poznatek o tom, že se je konstruktéři pokusili pozměnit, kdy konkrétně její hlavici zdvojnásobili na 800 kilogramů – ovšem nikoliv zvětšením té současné, ale přidáním hlavice druhé. Ta má dokonce obsahovat krychlovité fragmenty, což má nejspíše zvýšit nejenom sílu exploze, ale i účinek proti měkkým cílům, tedy lidem nebo neobrněné technice.

les Russes ont abattu leur missile Kh-101 dans la région de Saratov !🇷🇺

Des images de l’épave du missile ont été publiées sur les chaînes locales.

Dans le même temps, la Fédération de Russie a annoncé qu’elle avait abattu un drone de type avion d’attaque prétendument ukrainien.… pic.twitter.com/IvLYXf1DSt

— Олів’є Лекур (@olivyelekur) April 1, 2024

Jestliže má ale původní střela dolet 5 500 km, je druhá hlavice instalovaná na úkor zásob paliva. ArmyRecognition udává, že se dosah nejspíše snížil na zhruba 2 250 km, ale jedná se jenom o odhad. I takové snížení dosahu by však znamenalo, že mohou ruské bombardéry nadále útočit z bezpečí svého vzdušného prostoru, a to klidně na celé území Ukrajiny. Jen pro srovnání, její ekvivalent – americká střela AGM-158 – má v nejnovější verzi dosah asi 1 600 km.

Nové navádění Ch-101 může zvýšit přesnost

V posledních letech nejde přitom u střely Ch-101 o jedinou změnu. Defence-Ua uvedl, že byl v troskách nových střel objeven i inovovaný naváděcí systém, přičemž v minulosti užívala Ch-101 inerciální navádění, satelitní GLONASS a terénní mapování, kdežto dnes má i systém k porovnání s referenčními snímky. To pravděpodobně zvyšuje její přesnost, byť není jasné o kolik, ale v kombinaci s dvojitou hlavicí to zaručuje vyšší pravděpodobnost zničení cíle.

Další inovací mají být možnosti elektronického boje či ochrany proti protivzdušné obraně. Analýza trosek naznačuje, že je střela vybavena systémem schopným detekovat ozáření radary protivzdušné obrany, a v tom okamžiku vypustit klamné radarové cíle. Může to znamenat snahu zvýšit schopnost střely proniknout i robustní protivzdušnou obranou. Jedná se tak o doplnění jejího stealth nebo letu nízko nad terénem.

Ruská Ch-101 s 2 hlavicemi
Přečtěte celý článek