FT: EK chce letos dát Kyjevu až tři miliardy eur ze zmrazených ruských aktiv

před 1 měsíc 41

foto Eurobankovky, euromince - ilustrační foto.

Brusel - Evropská komise usiluje o to, aby Ukrajina již v letošním roce získala dvě až tři miliardy eur (zhruba 50 až 76 miliard Kč) z výnosů, které plynou ze zmrazených aktiv ruské centrální banky. Informoval o tom dnes list Financial Times s odvoláním na nejmenované činitele Evropské unie.

Západní země v reakci na útok ruských vojsk na Ukrajinu zmrazily aktiva ruské centrální banky v hodnotě kolem 260 miliard eur (zhruba 6,6 bilionu Kč). Většina těchto aktiv se nachází v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii.

Podle listu Financial Times drží Euroclear zmrazená ruská aktiva v hodnotě kolem 190 miliard eur. Právě výnosy z těchto aktiv chce Evropská komise poskytnout Ukrajině. Ta by tímto způsobem mohla podle nejmenovaných činitelů do roku 2027 získat až 20 miliard eur. Pokud Brusel získá souhlas členských zemí EU, mohla by Ukrajina obdržet první platbu již v červenci, píše Financial Times.

EU původně plánovala využít zmrazená ruská aktiva k poválečné obnově Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že vojenskou pomoc Spojených států pro Ukrajinu nyní blokují republikáni v americkém Kongresu, se však pozornost EU zaměřila na financování vojenských potřeb Ukrajiny.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová již minulý měsíc uvedla, že výnosy ze zmrazených aktiv by se měly využít k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Tento přístup však pravděpodobně narazí na odpor ze strany některých členských zemí EU, například Maďarska, píše Financial Times.

Přečtěte celý článek