Donald Trump si vymýšlel o telefonátu se Zelenským. Ze lži ho usvědčila televize CNN

před 1 měsíc 43

Bývalý americký prezident a opětovný republikánský kandidát na tuto funkci Donald Trump v sobotu na schůzce se svými přívrženci prezentoval naprosto lživou historku o tom, jak přelstil své demokratické oponenty, když v roce 2019 zveřejnil nahrávku telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jenže nic takového se nestalo.

Na předvolebním mítinku v Ohiu Trump sebevědomě prohlásil, že v roce 2019 „dovolil demokratům tvrdit stále divočejší tvrzení“ o tom, co řekl Volodymyru Zelenskému a „pak nahrávku zveřejnil“. Jednalo se tehdy o jeho impeachmentu.

Trump svým fanouškům tvrdil, že když demokratická zástupkyně Nancy Pelosiová z Kalifornie, jež byla tehdy předsedkyně Sněmovny, nahrávku uslyšela, „rozzuřila se, že byla oklamána předchozími falešnými popisy hovoru jejích spojenců“. Pelosiová pak následně podle Trumpa řekla svým lidem: „Do čeho jsi mě sakra dostal? Slyšeli jste ten hovor? Nic z toho neudělal!“

„Prostě předstírejme, že to udělal, a pojďme dál,“ měla podle Trumpa nakonec celou věc ukončit Nancy Pelosiová.

Jenže Trumpovy výroky na shromáždění v Ohiu si vzala televize CNN a podrobila je důkladnému rozboru, Výsledkem je důkaz, že kandidát na prezidenta opakovaně lhal a nic z toho, co tvrdil, není pravda.

„Trumpův příběh je naprostý výmysl. Žádná nahrávka jeho hovoru se Zelenským nebyla nikdy zveřejněna. Pelosiová se tedy nemohla zlobit na své spojence zlobit poté, co slyšela nahrávku telefonátu, protože nikdy žádnou takovou nahrávku neslyšela. Ve skutečnosti téměř pět let po telefonátu z července 2019 není známa žádná americká nahrávka rozhovoru. To, co Trumpův Bílý dům v září 2019 skutečně zveřejnil, byl hrubý písemný přepis hovoru – který spíše potvrzoval, než vyvracel, ústřední tvrzení vládního whistleblowera o tom, co Trump řekl,“ jasně popsala Trumpovy lži televize CNN.

Jak CNN připomíná, mluvčí Nancy Pelosiové Aaron Bennett v neděli řekl, že Trumpův příběh je „nesmysl bez faktů“.

Přečtěte celý článek