Dozimetr v mezičase: Ve spisech čekají odposlechy k financování STAN

před 1 týden 40

Neovlivní - investigativní deník o vlivu a lidech

Státní zástupci finišují rozhodnutí ohledně obžaloby. Policie řeší další větve příběhu. Už všechno z kriminálních spisů uteklo nebo se máme před volbami připravit na další nálož?

Vyšetřování kriminálního případu Dozimetr jsme před dvěma lety sledovali takřka v přímém přenosu. Šlo o první aféru spojenou s vládní koalicí Petra Fialy. “První část kauzy se teď chýlí k obžalobě, další větve policejního vyšetřování však na svůj čas teprve čekají. Spustí je policie před podzimními krajskými volbami, nebo až před těmi parlamentními v příštím roce?,” píše aktuální vydání časopisu Neovlivní.cz.


Středočeská hejtmanka Petra Pecková a někdejší hlavní financiér STAN Věslav Michalík Foto: Hnutí STAN

Ta věta nedává na první pohled smysl. V celém textu obvinění v kauze Dozimetr z roku 2022 je totiž osamocená, nic dalšího k ní v dokumentu není.

Doslova zní: „Vedle možného dílčího obohacení uvedených podezřelých osob měla být společným jmenovatelem (motivem) obou způsobů páchání snaha o protiprávní získání finančních prostředků z majetku Dopravního podniku hl. m. Prahy, a. s., popř. dalších společností ovládaných Magistrátem hl. m. Prahy, jež měly být primárně určeny na sanování nákladů, které měl vynaložit pan Michal Redl na volební kampaň politického uskupení STAN, jenž má stát v pozadí zlínské buňky tohoto uskupení.“

Vysvětlení je jediné. Ukazuje, kam kriminalisté NCOZ směřují svoji další pozornost: k financování vládního hnutí STAN.

V případě zmiňovaného dopravního podniku žádnou linku zatím neprokázali tak, aby mohli v souvislosti s penězi pro Starosty někoho obvinit. Ve hře jsou ovšem další zakázky, které policie vyšetřuje v Praze, ale hlavně ve Středočeském kraji. A tam už je situace podle zjištění Neovlivní.cz pro image vládního hnutí mnohem vážnější.

JE TO NA „UŠÍCH“

Nikoli proto, že by byly na stole nezpochybnitelné důkazy, že bylo hnutí STAN financováno z nelegálních peněz. Jsou to samotné odposlechy, které mohou podle zjištění publikovaných v časopise Neovlivní.cz partaj významně poškodit a nabít před volbami politické konkurenci. V policií monitorovaných rozhovorech se totiž jednotliví hráči domlouvají mimo jiné právě na tom, jak finančně pomoci lidem ze STAN před volbami.

„Bavili jsme se o tom do telefonů, o kterých jsme pak zjistili, že je policie odposlouchávala. A také v tom odposlouchávaném bytě. A ano, šlo o financování kampaně STAN,“ potvrdil v rozhovoru pro časopis Neovlivní.cz jeden z obviněných v kauze Dozimetr.

Obrysy financování si podle něj spolu dohodli Michal Redl a za STAN tehdejší hlavní financiér Věslav Michalik, který těsně před spuštěním policejní akce v červnu 2022 zemřel na srdeční selhání. Jednotlivé kroky pak řešili další lidé ze skupiny kolem klíčové postavy příběhu Dozimetr Michala Redla.

Co o financování STAN zachytily policejní odposlechy? Detaily k příběhu přináší dubnové vydání časopisu Neovlivní.cz. PŘEDPLATNÉ

Zdroj náhledové foto: Hnutí STAN



Přečtěte celý článek