Důchody v Česku vyletí o tisíce korun. Velká novinka přímo od Jurečky

před 3 týdny 37

Aktuálně je velkým tématem důchodová reforma, která vzbuzuje očekávané vášně. Jedna strana ji zcela odmítá, zatímco ta druhá mluví o tom, že se bez ní neobejdeme. Pravdou je, že důchodový systém v České republice je v troskách a vyžaduje nové nastavení. A to tak, aby byly důchody férově vypláceny současné, ale i budoucí generaci důchodců.

Výrazné přilepšení

Mohlo by se zdát, že si důchodci v posledních letech polepšili až nadstandardně. Pokud bychom brali průměrnou penzi, která dnes už přesahuje 21 tisíc korun, asi by tomu tak bylo. Nehledě na to, že stále více důchodců bere ještě více. Nejsou výjimkou ani ti, kteří na stáří mají klidně 30 až 40 tisíc měsíčně. A to už je velmi pěkná renta, se kterou se dá soupeřit i s důchodci z Německa.

Jenže na straně druhé jsou lidé, kteří pobírají minimální důchod. Mnozí žijí v přesvědčení, že ten se mílovými kroky zvyšuje a dnes se pohybuje někde kolem 12 tisíc korun. Jistě, nebylo by to mnoho, ale jako určitý základ pro život by to i dnes obstálo, byť s velkými omezeními. Jenže, chyba lávky. Minimální penze v Česku je ještě dramaticky nižší a nikdo to dosud neřešil.

Důvodem je velmi problematické nastavení minimálního důchodu. Ten sestává ze základní výměry, která dnes činí 4400 Kč a potom procentuální výměry, která je ale v tomto případě pouhých 770 Kč. A to proto, že v roce 1996 bylo stanoveno, že pod tuto hranici nesmí klesnout. Jenže se od té doby také nezvýšila. A dnes už je situace ve všech ohledech jiná než před téměř třiceti lety.

Tak jak to bude?

Ministr práce sociálních věcí se rozhodl tento stav změnit, a to i když jeho většinové snahy směřují všeobecně ke snižování růstu penzí a obecně omezování budoucí životní úrovně důchodců. V tomto případě je ale situace natolik neutěšená, že je potřeba vytáhnout miliardy ze státní kasy a začít to řešit. Nikdo zkrátka v dnešní době nemůže fungovat s pěti tisíci korunami, když už mu byl důchod vyměřen.

Pokud systém na jedné straně vyžaduje, aby do něj pojištěnec povinně přispíval dle vlastních možností a plnění této povinnosti na něm důsledně vymáhá, měl by současně garantovat zabezpečení v případě sociálních událostí,” nechal se slyšet ministr.

Čtěte také: Důchodci v Česku se mají vrátit do práce. Jurečka přichystal velkou novinku, připravte se

Jak to tedy bude nově? Procentuální výměra minimálního důchodu bude navázána na průměrnou mzdu v České republice, a to tak, aby činila minimálně 10 % z ní. Dnes je to tedy nějakých 45 tisíc korun, což znamená, že půjde o částku 4500 Kč, která se připočte k základní výměře. Pakliže by to platilo už letos, minimální důchod by náhle vyletěl na nějakých 9 tisíc korun. Jistě, stále nepůjde o žádnou hitparádu, ale pro lidi, kterých se to týká, to bude znamenat, že dostanou prakticky dvojnásobek toho, co mají nyní.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek