Fiala z SPD: Kde jsou byty, které Bartoš sliboval? Měl by být aktivnější, připustil Kohajda

před 2 týdny 32

„Osobně si myslím, že by pan ministr Bartoš měl být aktivnější. Když porovnáme digitalizaci u něj a na ministerstvu práce a sociálních věcí, tak je vidět, že ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) má v této oblasti větší ‚drive‘,“ uvedl Kohajda.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura chce zrušit resort Pirátům. Nechme jen ten pro hledání národního ptáka, opáčil Bartoš

S jeho hodnocením nesouhlasila Kovářová z koaličních Starostů a nezávislých. Podle političky z vedení Sněmovny Bartoš odvádí dobrou práci, přestože jeho resort není jednoduchý – obsahuje například rozsáhlou agendu digitalizace stavebního řízení.

Téma, zda je resort pro místní rozvoj potřebný, se do veřejného prostoru dostalo poté, co k jeho zrušení na kongresu ODS vyzval ministr financí Stanjura. „Potřebujeme méně byrokracie a agend. Také ministerstev. Můžeme zrušit ministerstvo pro místní rozvoj nebo vytvořit druhé silné ekonomické ministerstvo spojením dopravy a průmyslu,“ řekl Stanjura delegátům, přičemž mluvil o příštím volebním období.

Diskuze ve 360° se stočila spíše k hodnocení Bartošova výkonu. Pirátského ministra zkritizoval také Fiala z SPD, přičemž připomněl jeho předvolební slogan. „Pamatuji si, že pan Bartoš v době, kdy ještě nebyl ministr, měl ceduli, na které bylo: ‚Postavíme 10 000 nových bytů.‘ Tak se ptám: Kde jsou?“ řekl Fiala.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové Stanjura zrušení resortu navrhl jen proto, že na sněmu potřeboval něčím zaujmout. „Kdyby to myslel vážně, tak nebude v tichosti přihlížet, jak tady vznikla tři nová a úplně zbytečná ministerstva,“ řekla exministryně financí, čímž měla na mysli resorty pro evropské záležitosti, legislativu a vědu a výzkum.

Stanjura: Ušetřily by se stamiliony

Na Stanjurova slova na sociální síti X poměrně ostře reagoval sám ministr Bartoš. „Podle mě to (zrušení úřadu) je málo a není to dost pravicové. Měli bychom zrušit úplně všechny agendy a nechat jen jedno Ministerstvo pro hledání národního ptáka. Všechny ostatní problémy občanů vyřeší přece neviditelná ruka trhu,“ napsal Bartoš na sociální síti X.

Stanjura v pořadu Co na to ministr ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že jeho výrok nebyl osobní a stojí si za ním. „Myslím, že to je správný nápad,“ uvedl ministr financí s tím, že se jedná o návrh do příštího volebního období. Pokud by se resort zrušil, ušetřilo by se podle něj až několik stovek milionů korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další spor v koalici? Stanjura chce snadnější vyhazovy, Jurečka navrhuje delší zkušební dobu

Přečtěte celý článek