Fiala znovu pod tlakem kvůli záložně. Proč chce ANO premiéra „grilovat“ a co jsou kampeličky?

před 3 týdny 31

Hnutí ANO svolalo schůzi k vládním korupčním kauzám na čtvrtek. Řešit ale chtějí především premiéra Petra Fialu, který měl dříve uložené peníze v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Předseda vlády ale dříve pochybil, protože nezapsal svůj podíl v záložně do majetkového oznámení.

ČTĚTE TAKÉ: Partie bude boj na krev, míní komentátoři. Okamura a Pekarová jsou dvě strany téže mince

Tím se záložny liší od jiných nástrojů pro ukládání peněz. Pokud chce investor vložit finanční prostředky do podobné kampeličky, musí si pořídit podíl družstevny a tím se stát členem. Záložna následně může přijímat členské vklady do výše desetinásobku. V případě uložení milionu korun musíte zároveň vložit i vklad ve výši 100 tisíc korun. Nevýhodou je, že na tento vklad se nevztahuje systém pojištění depozit.

Podle ekonoma Metropolitní univerzity v Praze Dominika Stroukala není na využívání podobných nástrojů nic špatného. „Z principu se nedá říct, že by investice do kampeličky byla špatná. Lidé musí vědět, do jakého rizika jsou schopní jít, kolik mají volných prostředků a podobně. Rozhodně to ale není nic nemožného,“ řekl pro CNN Prima NEWS Stroukal.

Na konci devadesátých let měly kampeličky špatnou pověst kvůli několika podvodům a vyvádění peněz. Záložny ale působí na českém trhu dlouhodobě a jsou pod dohledem České národní banky. To je podle Stroukala dobře, protože lidé si mohou vybírat z většího množství produktů. „Je to časem ověřený a letitý byznys. Je dobře, že se někdo na trhu snaží konkurovat bankovnictví. Není na tom vůbec nic špatného. Je to jedna z možností zhodnocení peněz,“ dodal Stroukal.

Opozice chce probírat i minulost záložny

Hnutí ANO probíralo podíl Fialy v záložně už na únorové schůzi. Tehdy premiér odmítl, že by se jednalo o nějakou kauzu. „Poslat do jakékoli banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního,“ řekl. „Jediná chyba, kterou jsem udělal, bylo opomenutí ve formuláři,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na munici pro Ukrajinu dáme stovky milionů, řekl Fiala. Politika Slovenska ohrožuje naši bezpečnost, dodal

Opozice chce ale nyní probrat i minulost Podnikatelské družstevní záložny. Podle webu Lidovky.cz totiž kampeličku prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Praze pod vedením Lenky Bradáčové. V kampeličce se měly odehrávat podezřelé transakce a podezření padlo také na zmizení stamilionů korun.

Předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová také často připomíná, že peníze z kampeličky měly plynout i směrem k vládní straně premiéra Fialy. „Jsou tam podivné dary pro ODS, podezření na praní špinavých peněz, záhadná zmizení stamilionů korun,“ řekla Schillerová.

Centrální banka může záložně odebrat licenci

Kromě prověřování policií je kampelička také pod hledáčkem České národní banky. Ta zahájila s Podnikatelskou družstevní záložnou správní řízení, které může vést k odnětí povolení působit jako záložna. Kampeličce proto bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry.

„Selhání Podnikatelské družstevní záložny je způsobeno neplněním právních povinností při její činnosti v rozsahu, délce trvání a závažnosti, se kterým právní předpisy spojují odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Podnikatelská družstevní záložna představuje velmi malou úvěrovou instituci, jejíž bilanční suma je nižší než 150 milionů korun," uvedla centrální banka v prohlášení.

Přečtěte celý článek