Foťák v telefonu půjde použít jako webkameru. Stačí libovolný Android a PC s Windows 11

před 2 měsíce 55

Microsoft dohání Apple ve smyslu smartphonu, který pro desktopové operační systémy poslouží jako webkamera. U Applu se tato funkce nazývá Fotoaparát v Kontinuitě, v je u iPhonů podporována od roku 2018. Microsoft se tak na Apple dotahuje po šesti letech, a to funkcí Connected Camera ve Windows 11. Oproti snahám některých mobilních značek, např. Samsungu, neřeší Microsoft značku počítače ani smartphonu, propojení bude fungovat se všemi novějšími Androidy.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá obrazovka Androidu a desktopová miniaplikaci při spouštění webkamery alias fotoaparátu z připojeného telefonu

Funkce je navázána na desktopovou aplikaci Propojení s telefonem, resp. s mobilní aplikací Propojení s Windows. Z Androidu se standardním způsobem propojíte s počítačem, tj. v mobilní a desktopové aplikaci se přihlásíte pod Microsoft účtem, telefonem načtete QR kód z PC, potvrdíte propojení a na mobilu udělíte i veškerá potřebná oprávnění.

Funkci však bude nutné aktivovat ručně a ne v aplikaci Propojení s telefonem. Najdete ji v nastavení Windows, a to v sekci Nastavení Bluetooth a dalších zařízení – Mobilní zařízení. Zde bude nutné zvolit Správu mobilního zařízení, ve které funkci pro využití telefonu jako webkamery ručně aktivujete. Dokážeme si  představit i daleko přímočařejší aktivaci, jenže to by nebyl Microsoft...

Klepněte pro větší obrázek
Android jako webkameru zapnete přímo v nastavení systému Windows

Jakmile tak učiníte, dojde ke stažení modulu Cross Device Experience Host z Microsoft Storu, který je pro celou komunikaci nutným doplňkem. Funkce bude k dispozici na Androidy 9.0 a novější, za předpokladu, že používají aplikaci Propojit s Windows ve verzi 2.24012* či aktuálnější verzi. V současné době je funkce uvolněná  v kanálu Windows Insider, v následujících týdnech by měla být uvolněna i k běžným uživatelům systému Windows 11.

Zdroj:  Windows

Přečtěte celý článek