Hizballáh vypálil na Izrael desítky raket. Je to odveta za útoky v Libanonu, tvrdí hnutí

před 2 týdny 30

„Bojovníci Hizballáhu zaútočili na nepřátelské dělostřelecké pozice desítkami raket typu Kaťuša“, uvedli bojovníci hnutí v prohlášení s tím, že jde o odpověď na útoky nepřítele proti vesnicím a civilním domům na jihu země.

ČTĚTE TAKÉ: Írán chystá útok na Izrael, hlásí americká rozvědka. Teherán rozčílila smrt pohlavára

Izraelská armáda a Hizballáh se u hranice navzájem ostřelují od loňského října, kdy vypukla nová válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, které je spojencem Hizballáhu, a Izrael, USA i EU ho považují za teroristickou organizaci. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelně odpovídá vzdušnými údery, v poslední době často i hluboko v libanonském vnitrozemí.

Útok přichází v době, kdy americké a izraelské tajné služby varují před tím, že v řádu dní může Írán prostřednictvím svých proxy armád zaútočit na židovský stát. Poslední kapkou pro Írán měl být podle zahraničních médií izraelský úder na konzulát muslimského státu v syrském hlavním městě Damašku. Podle Izraelců se v budově připravovaly teroristické útoky, k útoku se ale nepřiznal.

Při úderu zemřeli vysocí íránští velitelé, členové elitních jednotek Quds, které spadají pod Revoluční gardy. Nejcitelnější ztrátou byla pro Írán smrt důstojníka Mohammada Rezy Zahedího, uvedl Jerusalem Post.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jednání o Gaze jsou blízko dohodě, tvrdí egyptská televize. Hamás i Izrael to odmítají

Přečtěte celý článek