Hrad řeší reklamaci zakázky na stovky oken z doby Mynáře, píší Seznam Zprávy

před 2 měsíce 19

před 36 mminutami|Zdroj:

ČTK

Pražský hrad reklamuje stomilionovou zakázku na opravu jižního křídla, značná část ze stovek oken, která měla být opravena, vykazuje závady. Práce skončily v roce 2021, Správa Pražského hradu podléhající tehdejšímu vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi hotové dílo převzala, píší Seznam Zprávy. Práce provádělo sdružení firem Pracom a Akant Art, které se podle jednatele Pracomu Jana Munzara nyní s reklamací seznamují.

„Stávající reklamace u tohoto díla zahrnuje některé zjištěné závady na oknech – například uvolněná kování, nesoudržný nátěr okenních křídel nebo menší netěsnosti okenních křídel,“ sdělila Seznam Zprávám vedoucí oddělení komunikace Hradu Karolína Blinková.

„V současné době se s touto reklamací seznamujeme, čekáme na umožnění přístupu do objektu ze strany Správy Pražského hradu,“ napsal serveru jednatel Pracomu. Mynář na dotazy webu, proč Hrad práce převzal, nereagoval.

Závady podle serveru připustil ředitel hradního odboru památkové péče Petr Kroupa, který měl v popisu práce na zakázku dohlížet. „My jsme rozporovali nízkou kvalitu práce. Především řemeslného provedení, to bylo velmi špatné,“ řekl Seznam Zprávám Kroupa. Proč Hrad práce převzal a proč je reklamuje až s odstupem tří let, nedokázal podle portálu vysvětlit.

Nová administrativa prezidenta Petra Pavla uvádí, že nápravu špatného stavu oken nebude platit Hrad. „Reklamace jdou finančně na vrub zhotovitele, nikoli Správy Pražského hradu,“ konstatovala Blinková s tím, že ve smlouvě je zakotvená pětiletá záruka.

Přečtěte celý článek