Hutka: Nohavica mi měl dát po hubě. Největším problémem vlády je ODS, je to strana na odpis

před 1 týden 26

Blíží se evropské volby. Budete opět v kampani podporovat Piráty tak jako do parlamentních voleb?
Budu je volit, ale o podporu si zatím neřekli. To si musí rozhodnout sami. Já se pouze pokusím veřejně přiznat, že je volím. Zelení jsou nevolitelní a všechny ostatní strany jsou mimo mou důvěru a zájem.

ČTĚTE TAKÉ: Matěj Stropnický: Dezinformace šíří dennodenně vláda. Co prozradil o otci Martinu Stropnickému a Janě Maláčové?

Je podle vás správné, že jdou Piráti do evropských voleb samostatně, tedy bez STAN?
Ano, to je správné, protože to kroužkování v parlamentních volbách byl v jejich koalici strašlivý podraz a nemá cenu jít do toho znovu. A Piráti jsou dosud čistí, co se týká ekonomických skandálů, což tedy STAN není. Piráti svádějí uvnitř všelijaké ideologické boje, asi jako němečtí Zelení uprostřed osmdesátých let, ale našli cestu a jsou ve vládě. Nevím, jestli to teď Pirátům pomáhá, ale v příštím parlamentu mohou mít dvacet poslanců, a ne čtyři jako nyní.

Zmínil jste kauzy vládní pětikoalici. U STAN je to například Dozimetr, u premiéra Petra Fialy zase „Kampelička“. Zůstává současný vládní kabinet pro vás stále důvěryhodný?
Abych řekl upřímně, po volbách jsem byl rozhodnutý jim fandit, ale jaksi mi to přestali umožňovat, kazí mi to. Jsou nezřetelní, nerozhodní, a i když Fiala snad prý dává nejvíc energie do udržení pětikoalice, moc tomu nevěřím. On totiž není ani skutečným šéfem, přestože znovuzvoleným, své ODS, která je největším problémem pětikoalice. Myslím, že po sociální demokracii je i tato strana na odpis. Je to strana opoziční smlouvy – tato nemravnost v ní uvnitř přežívá a je to cítit. V devadesátých letech koloval vtip, co se stane, když spadne odeesák do vody: Napřed vyplavou špinavé peníze a pak čistej komunista. Ty špinavé peníze tam někde pořád plavou.

Co říkáte na akce předsedy hnutí STAN Víta Rakušana a po něm Danuše Nerudové, nazvané Debaty bez cenzury, které kritizují i mnozí koaliční partneři? Například šéf Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že Rakušan na výjezdech dělá z lidí hlupáky pro pobavení fanoušků na sociálních sítí...
Možná to dělají nešikovně a naše postobrozenecké publikum ohrnuje nos, ale alespoň něco dělají. Ti ostatní jen v koutě kriticky bručí, ani není jasně slyšitelné co… Sedí v zabraných palácích a snaží se být významně mlčenliví a nesrozumitelní. Babiš sice blábolí a neumí pořádně česky, ale je v politice doma. ODS a lidovci se stále tváří, že jsou v politice významnými hosty, které bychom měli sami od sebe automaticky pohostit přízní... Mluví sice bezchybně česky, ale to ještě není argument, aby je člověk volil.

Spolu čelí kritice za způsob sestavování kandidátky do EP. Například Hayato Okamura (KDU-ČSL) z ní musel odstoupit, neboť panovala obava, že by svými preferenčními hlasy mohl kandidáty z popředí přeskákat. Není to tak trochu nedemokratické?
Demokracie není posvátná kráva, je zranitelná a používají se v ní i nedemokratické metody, to už by měl politik, i ten v uvozovkách slušný, chápat a poradit si s tím. Ale takhle blbě, jak se zbavují těch „s preferenčními hlasy“, se zbavují vlastně i možnosti být sami zvoleni. Je to trapné, hloupé a nesympatické.

Významného člena KDU-ČSL Cyrila Svobodu zase předsednictvo strany vyzývá k odchodu ze strany, neboť podle nich svými názory lidovcům škodí. Svoboda to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS označil za stalinské metody. Jak to vidíte vy?
Lidovci jsou prostě lidovci už sto let. Nikdy nebyli pevným podstavcem pod sochu solidnosti a důvěryhodnosti. Cyrila Svobodu by měli prostě vyhodit. On je uvedl do poslední krize, je to politický teflonový chameleon. Ale lidovci jsou političtí zbabělci. Myslím, že jednotkou pokrytectví by mohl být jeden lidovec.

Jak hodnotíte politické dění na Slovensku, vládu Roberta Fica a nově zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho?
Zdálo se, že to hodnocení bude jasné, jednoduché a krajně negativní. Ale není. Fico je najednou přítelem Ukrajiny a Pellegrini není jednotkou politické spolehlivosti. Takže Slovensko je dnes jedna velká nepředvídatelnost. Geneticky musí mít obavy z Maďarska, obzvláště když Orbán sní o velkém Uhersku. A EU pro Slovensko umí mít otevřenou náruč a dát mu přiměřený význam. Takže si musíme počkat. Fico asi není jen gauner a mafián, ale úžasný tanečník na plese politiky.

V dubnu jsme si připomněli nedožité osmdesátiny Karla Kryla. Jak na něj vzpomínáte? Prý vám vyčítal, že neumíte rýmovat...
No jo. Já ho pak vytočil, když jsem mu odpověděl, že rým kazí píseň. To bylo v Rohru v klášteře, kam opat Opasek jednou za rok zval na tři dny emigranty z celého světa. Kryl si tehdy objednal salonek v hospodě, abychom si mohli v klidu popovídat a začal: „Byl jsem tady 10 let sám a vy jste si doma hráli a pak jste začali přicházet. Ty první a neumíš rýmovat, pak (Vlasta) Třešňák, který je na tom ještě hůř, Charlie (Soukup) je úplně k pláči a (Sváťa) Karásek nemá vůbec tušení, co je píseň.“ Teskně úsměvné, mluvili jsme několik hodin. Měl jsem Kryla rád, ale jeho pocit osamění nešlo prorazit. Začal ho dost silně zalévat alkoholem a myslím si, že ho to nakonec zabilo.

Písničkáře Jarka Nohavicu jste označil za udavače a napsal o něm píseň Udavač z Těšína. Měli jste možnost si o tom spolu promluvit a vyříkat si to?
V jednom ztraceném koutě ve Francii na Larzacu jsem měl od roku 1985 svůj druhý domov. Tam jsem v létě 2007 psal texty k písním. V jeden den jsem u říčky La Sorgue napsal Boehmen und Maehren, pak ještě Ztracený příběh padesátých let. Hlava jak balón, vylezl jsem od horské říčky na louku a lehl si a napadlo mě „Udavač z Těšína, koncert mu začíná...“ a nešlo to z hlavy. Rok před tím se objevila šestistránková zpráva StB o služební návštěvě Nohavici v srpnu 1989 ve Vídni. Jel z pověření StB. Zájmovými osobami byli Kryl a Kohout. A „Jarkovi“ Kryl jako jedinému a prvnímu řekl, že je ve Svobodné Evropě nešťastný a cítí se nesvobodně. Všem svým kamarádům to odmítal až hystericky přiznat a najednou to čtu ve zprávě StB. Větší podraz na Kryla nešlo udělat, a to mě nakonec přivedlo k tomu text dopsat. Netušil jsem, že urazím celý národ. Nohavica mi za to měl dát po hubě nebo to dát k soudu, když jsem zpíval, že je zbabělec.

Jak oslavíte své 77. narozeniny?
Kvůli dětem o den dříve, v sobotu, protože druhý den nemusí do školy. Oslavím to jen s dětmi a několika přáteli. Je to sice na Hitlera, ale po půlnoci se to přehoupne ke mně a anglické královně. Kdybych slavil jednadvacátého, přehoupne se to o půlnoci k Leninovi. Narodil jsem se mezi dvěma snad největšími gaunery 20. století.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman vzpomínají na sametovou revoluci?

Přečtěte celý článek