Islámský stát nebo FSB? Putin opakuje historii a obětuje Rusy v zájmu svých imperiálních snů

před 1 měsíc 39

KOMENTÁŘ / V říjnu v roce 2002 bylo v Moskvě obsazeno divadlo na Dubrovce. Skupina teroristů si tehdy vzala za rukojmí skupinu necelých devět stovek diváků v hledišti a účinkujících v představení muzikálu Nord-Ost. Analogie mezi pátečními událostmi v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy, kde zahynulo více než šest desítek lidí, a těmi před více než dvaceti lety se přímo nabízí.

Tři dny po vniknutí asi 40 čečenských islámských teroristů do divadla na Dubovce – 26. října 2002 – spustili ruští strážci zákona operaci na osvobození rukojmích. Použili dosud neznámý uspávací plyn – předpokládá se, že šlo o derivát fentanylu – a do budovy vnikly elitní protiteroristické jednotky FSB. Během teroristického činu a následného policejního zásahu zemřelo 130 rukojmích. Všichni teroristé byli zabiti.

Řada otázek ohledně tohoto teroristického činu zůstává dosud nezodpovězena. Podle některých verzí šlo o akci FSB. Novinářka Anna Politkovská tvrdila, že jeden údajně mrtvý člen čečenského komanda z Dubrovky přežil, a pracuje pod jinou identitou v Putinově tiskovém oddělení. Částečně i toto tvrzení nejspíš později stálo ruskou novinářku život.

Páteční teroristický čin v koncertní síni na západním okraji Moskvy vypadá poměrně analogicky s událostmi, které se odehrály před více než dvěmi desítkami let. Putin i FSB mohou stát znovu za tragédií, která stála život více než 60 Rusů.

Neuběhl sice ani den od doby, kdy skupina teroristů vtrhla do koncertní síně a začala střílet, nabízí se ale hned několik otázek. Proč nefungovaly detektory kovu u vstupu, jak tvrdí ruský opoziční web Meduza? Proč nebylo místo masového shromáždění dostatečně zabezpečené obzvlášť v kontextu, když Američané před několika týdny varovali před teroristickým útokem v Moskvě? A proč trvalo speciálním policejním jednotkám hodinu, než se na místo dostaly?

Podle investigativního novináře Christo Grozeva FSB podřízená přímo ruskému prezidentovi krátce před útokem zatýkala teroristy napojené na Islámský stát. Ve vysílání stanice Dožď navíc dodal, že ruská vojenská zpravodajská služba GRU již rok v Rusku cvičí afghánské bojovníky. Kromě stopy vedoucí k Islámskému státu Grozev naznačil, že by za útokem mohla stát i FSB. Podle něj by to mohla totiž být záminka ke všeobecné mobilizace k válce.

Stejně jako před dvaceti lety může Vladimir Putin nastalou situaci využít ke svým plánům. V roce 2002 použil boj proti terorismu jako záminku k posílení války na Kavkaze. Nyní, když už více než dva roky Rusko válčí na Ukrajině, ministr obrany Sergej Šojgu mluví o tom, že Rusko letos zformuje dvě nové armády a očekává se, že přijde další mobilizace – tentokrát už nejspíš ne jen částečná jako v září roku 2022 – může využít i tento teroristický útok.

Je zřejmé, že nyní bude mnohem snazší provést novou vlnu mobilizace. Kreml potřeboval důvod, aby k takovému kroku mohl přistoupit. Je navíc po prezidentských volbách a tak již v cestě nic nestojí.

Navíc jde z pohledu Putina i o dobrý důvod k dalšímu utužení režimu a kontroly uvnitř Ruska, potlačení opozičních hlasů a vyhlášení další křížové výpravy proti terorismu, který do Ruska proudí. Odkud odjinud než z Ukrajiny. Ruská média už šíří myšlenku, že za nehodu může ukrajinská útočná skupina. A i když se k útoku později přihlásil Islámský stát, Rusům to nebrání v útocích na Ukrajinu, Spojené státy a Izrael, že za útokem stojí právě ony.

Bílý dům už prohlásil, nevidí žádné důkazy o zapojení Ukrajiny do ozbrojeného útoku. To stejné tvrdí i poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. Mluvčí ukrajinské obranné rozvědky Andrij Jusov naopak prohlásil, že jde o záměrnou provokaci Putinova režimu a mezinárodní společenství ji očekávalo. I tak je ale dost možné, že se ukrajinská stopa během ruského vyšetřování objeví.

Ať už za útokem stojí Putin, FSB, Islámský stát nebo kdokoliv jiný, Vladimir Putin obětuje Rusy v zájmu svého imperiálního tažení a snů o velkém Rusku. Bombové útoky na obytné domy v Rusku uskutečněných v září 1999 ve městech Bujnaksk, Moskva a Volgodonsk. Divadlo na Dubrovce. A nyní i Crocus City Hall na západním okraji Moskvy a válka na Ukrajině. Putin opět opakuje historii.

Přečtěte celý článek