Izrael se rozhodl odpovědět na íránský útok údery na jaderná zařízení a odpalovací zařízení raket

před 1 týden 34

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Izraelské obranné síly (IDF) se rozhodly pro odvetný úder proti Íránu, ale zatím si pro něj nevybraly čas.

Podle nich možnosti reakce zahrnují údery na íránská jaderná zařízení, stejně jako údery na základny a odpalovací místa pro drony a balistické rakety. Zvažují se také sankce proti íránským Islámským revolučním gardám (IRGC) a rozsáhlý kybernetický útok.

Je možné, že IDF využije kombinaci těchto možností. S omezenou reakcí by se izraelské síly mohly zaměřit na konkrétní jednotlivce z řad vysoce postavených důstojníků Islámských revolučních gard a jejich spojenců. Je pravděpodobné, že izraelské letectvo "bude použito proti extrémně důležitému cíli".

Den předtím, 16. dubna, náčelník generálního štábu Herzi Halevi během návštěvy baterie protivzdušné obrany Arrow 136. praporu řekl, že Izrael prosazuje "politiku domácí fronty", aby "alespoň tento velikonoční týden umožnil občanům žít téměř jako obvykle". Toto prohlášení by mohlo být záminkou k "ukolébání ostražitosti Teheránu", píší noviny.

Izraelský ministr obrany Yoav Galant již dříve uvedl, že země byla vystavena více než 500 leteckým útokům. Na izraelské území bylo vypáleno asi 120 balistických raket, 170 bezpilotních letounů a 30 střel s plochou dráhou letu.

Írán poprvé přímo zaútočil na Izrael v noci 14. dubna. Útok byl reakcí na izraelský útok na íránský konzulát v Damašku 1. dubna. V důsledku incidentu bylo zabito několik lidí, včetně diplomatů a vojenského personálu, včetně generálů Islámských revolučních gard Mohammada Rezy Zahediho a Mohammada Hadiho Haji Rahimiho.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že země zareaguje na íránský útok "moudře, nikoli intuitivně". "Je třeba je stresovat, stejně jako oni vyvolali stres u nás," řekl Netanjahu.

Íránské ministerstvo zahraničí zase varovalo, že Teherán v případě izraelského útoku během několika sekund provede protiúder. Podle serveru Politico se USA snaží odradit obě strany od eskalace.

Zdroj v angličtině: ZDE

56

Přečtěte celý článek