Izrael údajně zaútočil na konzulát v Damašku. Měl být zabit velitel revolučních gard

před 4 týdny 11

Izrael v pondělí zaútočil na íránský konzulát v syrském hlavním městě Damašku, uvedlo podle agentury Reuters íránské ministerstvo zahraničí. Podle zdrojů agentury i podle íránských médií byl při útoku nejspíše zabit vysoce postavený velitel íránských revolučních gard. Podle íránského velvyslance přišlo o život nejméně sedm lidí.

Podle íránské arabskojazyčné státní televize Al-Alam byla budova íránského konzulátu zcela zničena. Syrské ministerstvo obrany citované agenturou AFP uvedlo, že Izrael útočil na přístavbu budovy íránského velvyslanectví v Damašku. Všechny osoby, které se tam v tu dobu nacházely, byly zabity nebo utrpěly zranění, dodalo syrské ministerstvo.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján podle místních médií, na které se odvolává Reuters, učinil Izrael zodpovědným za důsledky útoku na konzulát. Čin je podle něj „porušením všech mezinárodních úmluv“.

Nejmenovaný zdroj agentury Reuters z prostředí libanonských bezpečnostních složek uvedl, že při útoku zemřel velitel revolučních gard Mohammad Rezá Zahádí. Smrt potvrdily také íránská polooficiální tisková agentura SNN, stanice Al-Alam a další íránská média. Podle nich Zahádí velel v Sýrii a v Libanonu od roku 2016 íránským jednotkám Kuds, které podporují síť spojenců Teheránu v zahraničí.

Íránský velvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí útok odsoudil a uvedl, že při něm zahynulo sedm lidí. Záchranáři ale podle něj nadále pátrají pod troskami. Mezi zraněnými jsou dva policisté, kteří budovu střežili. Izraeli pohrozil tvrdou odvetou, uvedl Reuters.

„Zprávy v zahraničních médiích nekomentujeme,“ uvedla podle Reuters mluvčí izraelské armády.

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či Teheránem podporovaným libanonským hnutím Hizballáh. Útoky zesílil od loňského října, kdy palestinské hnutí Hamás podniklo teroristický útok na Izrael. Cíle poblíž Damašku byly terčem leteckého útoku také v neděli. V pátek zemřelo při leteckých útocích na severozápadě Sýrie více než 50 lidí, mezi nimiž byli podle opoziční exilové organizace SOHR syrští vojáci a členové Hizballáhu.

Přečtěte celý článek