Jak přimět Putina jednat? Maříková prozradila recept na mír. Vondráček zas nebere vážně Medveděvův plán

před 1 měsíc 65

Europoslanec a pražský náměstek za kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09) se snažil od poslankyně Karly Maříkové (SPD) v pořadu Partie Terezie Tománkové zjistit, jaký má recept na mír a ta mu ho nakonec prozradila. V diskuzi o bezpečnostních rizicích společně s místopředsedkyní sněmovny a poslankyní Olgou Richterovou (Piráti) také poslanec Radek Vondráček (ANO) vysvětlil, jak vnímá mírový plán Dmitrije Medvěděva.

Hlavním tématem diskuze byla válka na Ukrajině a přístup České republiky jak k napadené zemi, tak k Ruské federaci a Vladimiru Putinovi.

Poslankyně Karla Maříková v debatě hovořila v souladu s dlouhodobým postojem hnutí SPD a několikrát zopakovala, že chce mír, že je potřeba zastavit boje na Ukrajině a začít jednat o příměří. Tím rozčílila Richterovou i Pospíšila.

Pospíšil se tedy domáhal po tom, aby mu Maříková řekla, jaký reálný plán pro ukončení války na Ukrajině má. „Já chci taky mír, máte recept?“ ptal se a podotkl, že buď poslankyně fandí Putinovi, nebo je úplně naivní. „Nemůžete ukončit válku s někým, kdo ji ukončit nechce,“ namítl a připomněl mírový plán místopředsedy Bezpečnostní rady Ruska Dmitrije Medveděva, v rámci kterého by měla být Ukrajina připojena k Federaci.

„Radši budeme chcimírové, než chciválkové,“ reagovala Maříková s tím, že neříká, aby Ukrajina kapitulovala. Hlavní pro ni je, aby neumírali další lidé. „Vaše rodiny na Ukrajině neumírají,“ vyčetla Pospíšilovi. Ukrajina by se s Ruskem měla zkrátka dohodnout.

Olga Richterová na to namítla, že Maříková ignoruje, že agresorovi se ustupovat nedá a Putin je vojenský diktátor. „Ukrajinci bojují i za nás, a proto je důležité, abyste i vy podporovala, aby nás nadále bránili,“ řekla.

Pospíšil opět zopakoval svou otázku, jak by tedy Maříková zajistila klid zbraní tak, aby ho Rusko respektovalo, přičemž zdůraznil, že Putin ani na období Velikonoc neumožnil přerušení bojů. „Pokud si Rusko vezme Ukrajinu, budeme tu mít další příliv statisíců uprchlíků, řekněte to svým voličům, bude nás to stát miliardy,“ dodal.

Maříková opět řekla, že nechce, aby Ukrajina kapitulovala, ale nikdo podle ní neví, jak by to vypadalo, kdyby se teď boje přerušily. „Ať se jedná a Západ do toho nestrká nos,“ řekla, ale na otázku, jak Putina přimět jednat neodpověděla. „Kde máte jistotu, že Putin nebude postupovat dál,“ ptal se Pospíšil. „Jistotu nemáte v ničem,“ odbyla ho Maříková s tím, že se napadení Ukrajiny dalo předejít.

Pospíšil se ovšem nenechal odbýt, a tak se nakonec odpovědi dočkal. „Stačí když Amerika louskne prstem a je to,“ řekla Maříková.

Radek Vondráček do diskuze přispěl odsouzením Medveděvova mírového plánu, který podle svých slov nebere vážně, ani jako oficiální stanovisko Moskvy, přestože se jedná o blízkého pracovníka Putina. Ruský exprezident podle něj není seriózní.

Hnutí ANO chce každopádně také zastavit palbu a jednat, přičemž zdůraznil, že usnesení hnutí ANO je o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, ne o kapitulaci napadené země. „Jasně jsme napsali, že je Rusko agresor a že Ukrajinu podporujeme v její uzemní celistvosti,“ uvedl s tím, že si představuje jednání mezi oběma zeměmi, během kterého „nikdo neumře“.

Přečtěte celý článek