Jen krmíme drony, zuří Nepálci na straně Putina. Rusové nás mlátí jako psy, bědují žoldnéři

před 1 měsíc 33

Ganéš měl štěstí, že se mu podařilo utéct zpět do Nepálu. V Doněcké oblasti strávil necelých pět měsíců, nyní klidní svou mysl modlitbami v jednom z četných chrámů v Káthmándú, hlavním městě hornaté země. Traumatizující zkušenosti z válečné fronty ale ze své hlavy stále nedokázal vyhnat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný deník couvl. Česko označil za „exsovětský satelit“ a sklidil hněv, pak změnil titulek

„První dva týdny výcviku byly dobré. Jakmile nás ale poslali na Ukrajinu, všechno šlo hned z kopce. Zacházeli s námi jako se psy, bili nás. Neměli jsme ani dostatek jídla. A bylo to děsivé – žádný boj muže proti muži, kulka proti kulce. Útočili na nás drony,“ popsal Ganéš pro Sky News.

VIDEO: Jak probíhá takzvané čištění ruských zákopů na bojišti?

Na rozdíl od jiných rekrutů měl alespoň deset let zkušeností v indické armádě. Mnoho nováčků ale nikdy nedrželo zbraň v ruce. Řada z nich pocházela z chudých rodin a chtěla si válkou na Ukrajině přilepšit – a nabídka ze strany Ruska byla více než lákavá. „Byli jsme krmivem pro děla a drony,“ poznamenal smutně. Sám byl svědkem smrti tří nepálských žoldnéřů. Mrtvých krajanů je podle něj nicméně výrazně více.

Že si Rusové neváží jejich života o nic víc než skladované munice, podle něj svědčí i pořadí, v jakém byli Nepálci a další cizinecké útvary posíláni na bojiště. „V první linii jsme byli my, Indové a ruští zločinci. Až za námi byly opravdové ruské jednotky,“ přiblížil Ganéš.

Indové a Číňané? Jsou to „magnety na kulky a granáty“

Podobné zkušenosti potvrdil redakci CNN Prima NEWS také ukrajinský voják Anatolij, který se stará o zajaté nepřátelské vojáky. Nejčastěji se setkával s Indy a Číňany, občas ale narazil také na Syřany či bojovníky z afrických zemí. Příběh byl u všech více či méně podobný – Rusové jim slibovali slávu a bohatství, namísto toho ale končili jako „magnet na kulky a granáty“.

„Vladimir Putin si jejich životů neváží. Potřebuje ušetřit svou armádu a naverbovat místo toho co nejvíce cizinců, kteří schytají většinu střel a vyprázdní naše zásoby munice. Číňané, Indové, ale také ožralové odněkud ze Sibiře, to je jedno. Všichni slouží jen jako štít z masa a kostí,“ řekl přes aplikaci Signal ukrajinský voják reportérovi CNN Prima NEWS.

Všechny přilákala na Ukrajinu vidina velkých peněz, o čemž jsme již informovali v únoru. Sám Ganéš si musel vzít půjčku, aby se dostal na turistické vízum do Moskvy. Agenti mu slibovali, že si na frontě vydělá peníze zpět už v prvních několika měsících. V Rusku ale musel zaplatit další peníze, aby se vůbec dostal do výcvikového tábora, vybavení si též musel sehnat sám.

Nepálská vláda o svých občanech na frontě ví, a třebaže požádala Moskvu o repatriaci všech nepálských žoldnéřů, její přání nebyla vyslyšena. Ganéš se o útěk pokusil společně s dalšími bojovníky hned několikrát, většinou ale byl chycen a následně zbit.

Jednou se mu ale poštěstilo a vzdálil se od své bojové skupiny. Přespával ve starých opuštěných budovách na Donbase a týden také strávil v lese. Nakonec se vzdal policii v Doněcku. „Byl jsem v cele asi měsíc, pak mě poslali zpět do Nepálu,“ dodal Ganéš pro Sky News.

Nyní se Nepálec, který je pro Rusy dezertérem, snaží odradit své krajany, kteří přemýšlejí, že by se nechali naverbovat do ruské armády. „Nevypadá to jako na TikToku, kde tancují nepálští žoldnéři s čistými uniformami a se zbraněmi v ruce. Nejezděte tam. Realita je jiná,“ řekl důrazně na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elitní 3. útočná brigáda ukrajinské armády zveřejnila drsné záběry z přestřelky u Avdijivky

Přečtěte celý článek