Kate o rakovině mluvit nechtěla. Dotlačily ji k tomu i útoky hackerů, říká expertka

před 1 týden 23

Až do nedávna bylo zdraví členů britské královské rodiny jejich výlučně soukromou záležitostí. „Protokol tohle nijak neupravuje,“ řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Irena Cápová, autorka sloupku o královské rodině v časopise Forbes.

ČTĚTE TAKÉ: Meghan už Kate nikdy nepotřebuje vidět, říká expert. Místo rodině se věnuje propagaci džemů

Jenže zejména kolem zdravotního stavu princezny Kate kolují různé spekulace i lži a veřejnost doslova prahne po každé informaci. Konspirační teorie se začaly šířit v momentě, kdy palác oznámil, že princezna Kate podstoupila operaci břicha a bude tři týdny v rekonvalescenci.

K oznámení diagnózy byla dotlačena

V pátek 22. března princezna z Walesu umístila na sociální sítě video, ve kterém oznámila, že stejně jako král Karel III. trpí rakovinou. „Diagnózu krále Karla III. přijala veřejnost mnohem snáze než později informaci od princezny z Walesu,“ podotkla Cápová s tím, že Kate Middletonová byla k oznámení donucena nátlakem veřejnosti.

„Byla doslova dotlačena k tomu, aby veřejně vystoupila a sdělila svoji diagnózu poté, co se údajně pokusili nelegálně vlámat nějakým hackerským útokem do její zdravotnické dokumentace na klinice, kde se léčí,“ vysvětlila odbornice.

Za hackerským útokem měli údajně stát tři zaměstnanci kliniky, kteří byli následně postaveni mimo službu. „Otázka je, kdo za tím stál. Zda zaměstnancům zaplatil bulvár nebo někdo jiný. Nicméně ona vystoupila, protože k tomu byla společností dotlačena,“ uvedla Cápová.

Veřejnost byla diagnózou manželky prince Williama zaskočena především kvůli tomu, že jí je čerstvě 42 let. „Velmi štíhlá, sportující žena, mladá matka tří dětí, která dosud evidentně žádné zdravotní problémy neměla. Známe ostatně její fotografie a videa, kde dvě hodiny po porodu ukázala miminko a odešla po svých,“ nastínila expertka, proč společnost nese rakovinu princezny Kate tak těžce.

Video šlo ven záměrně před prázdninami

Odbornice uvedla, že zjištění rakoviny bylo pro samotnou princeznu z Walesu ohromným šokem. „Nečekala, že nemoc přijde ve chvíli, kdy operaci podstupovala. Nebyl to jen rutinní zákrok, byla to velká operace, ale nečekala, že následkem bude diagnóza rakoviny,“ sdělila a doplnila, že se Kate potřebovala psychicky dostat přes prvotní šok.

Po oznámení diagnózy odjeli princezna a princ z Walesu i s dětmi do venkovského sídla Anmer Hall v Norfolku. Fakt, že video bylo zveřejněno právě v pátek večer, bylo dle slov Cápové plánované. „Udělali to zcela záměrně, protože Kate zveřejnila video ve chvíli, kdy začínaly v Británii velikonoční prázdniny, které tam ale trvají tři týdny a ten den děti odešly ze školy,“ poznamenala.

William a Kate tak zřejmě chtěli své děti ušetřit tlaku ze strany spolužáků. „Nechtěli, aby děti byly konfrontované třeba ve třídě, na školním hřišti, aby neslyšely něco od rodičů na chodbách, kteří by si o tom povídali. Opravdu se ukryly do soukromí svého venkovského sídla, kde na rozdíl od Kensingtonského paláce mají opravdu stoprocentní soukromí,“ řekla s tím, že tam nedosáhnou žádné objektivy.

Otevřenost na sociálních sítích je kontraproduktivní

Odbornice na britskou královskou rodinu si není jistá, zda princezna Kate do budoucna blíže specifikuje, o jaký typ rakoviny se jedná. „Je to její věc. Myslím, že tlak, který je momentálně na zjišťování nejintimnějších zdravotních informací vyvíjen, je přehnaný. Trošku ho přináší naše doba, jak jsme zvyklí, že sociální sítě ukazují lidi doslova v jejich obývácích a oni sami vysílají ze svých obýváků, zejména celebrity. Koneckonců i britská královská rodina se v posledních letech extrémně modernizovala,“ upozornila Cápová.

Podle odbornice je ovšem otevřenost slavných na sociálních sítích zcela kontraproduktivní. „Veřejnosti po celém světě nestačilo, že Kate v lednu vydala – bez dalších podrobností – transparentní zprávu, že podstupuje velkou operaci břicha a bude tři měsíce v rekonvalescenci. Tohle zjevně nebyla pravda, kterou svět chtěl slyšet. To je vlastně něco, nad čím bychom se měli asi všichni zamyslet, kam spějeme v tomto směru,“ zdůraznila expertka na britskou královskou rodinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Král Karel III. s Camillou oslavili výročí svatby. Lásku Britů si královna nakonec získala

Přečtěte celý článek