Klaus, Rajchl, i krajní pravice ze západní Evropy. Kteří politici si padli do noty s webem placeným z Ruska?

před 1 měsíc 49
 Repro Deník NWeb Voice of Europe. BIS zjistila, že je financovaný z Ruska. Foto: Repro Deník N

Web Voice of Europe, který dává prostor protisystémovým politikům, je podle BIS financovaný z Ruska. Zmapovali jsme, kteří politici – včetně českých – mu poskytovali rozhovory. Mnozí ho vyzdvihovali jako příklad nezávislé žurnalistiky, například Jindřich Rajchl, který ocenil, že web na jeho demonstraci loni v září „napočítal“ 150 tisíc lidí.

Více než rok před volbami do Evropského parlamentu začal z Česka fungovat web Voice of Europe, který dává prostor především antisystémovým a krajně pravicovým politikům z různých zemí Evropy. Deník N popsal pozoruhodnou produkci tohoto webu už loni na podzim.

Nyní Bezpečnostní informační služba (BIS) vládu informovala o tom, že tento server je financován z Ruska a je součástí jeho snahy o ovlivnění evropských voleb.

Čtenáři při návštěvě webu mohou přepnout do různých jazyků, některé texty jsou převzaté z jiných zahraničních serverů. Klíčovým obsahem média jsou nicméně rozhovory s politiky, často z proruských či antisystémových stran z řady zemí. Někteří z nich měli být za své výstupy v médiu placeni.

Rozhovory dal serveru například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek