Klaus: Zelenání ekonomiky jde hrozně rychle. Vyměnit Síkelu a Stanjuru nestačí, změňme systém

před 3 týdny 38

Klaus při představení své publikace řekl, že současná vládní koalice se „tváří, že neslyší“. „U nás je módou, že se kritizují věci povrchové a jednotlivosti. Zcela absentuje pohled na celek, systém a zásadní věci,“ řekl mimo jiné exprezident.

ČTĚTE TAKÉ: Čas říct si o vyšší plat je právě teď, tvrdí experti. Nesmí se to ale přehnat, upozorňují

„Zelenání ekonomiky pokračuje neuvěřitelně rychlým tempem a byrokratizace ekonomiky, do níž se plete nejrůznějšími kroky stát, pokračuje radikálním tempem,“ dodal Klaus s tím, že v Česku podle něj dochází k „chronické stagnaci“.

Připomněl slavný citát svého předchůdce na postu prezidenta Václava Havla o tom, že „naše země nevzkvétá“. „Bohužel musíme říci, že nevzkvétá, a to ani mně. Jsme snad jedinou zemí v Evropské unii, kde v dnešní době úroveň našeho HDP nedosahuje roku 2019,“ zmínil dále Klaus s odkazem na fakt, že v daném roce byl u moci dnes opoziční lídr Andrej Babiš (ANO).

Klaus tvrdí, že nestačí udělat dílčí změny. „Nestačí hospodářská politika, nestačí vyměnit jednoho (Jozefa) Síkelu za jiného Síkelu, nebo jednoho (Zbyňka) Stanjuru za jiného Stanjuru. Je potřeba změnit podstatu a systém,“ pokračoval Klaus s poukazem na nynějšího ministra průmyslu Síkelu (za STAN) a šéfa státní kasy Stanjuru (ODS).

Klaus coby autor ekonomické transformace z 90. let dále poznamenal, že tento krok byl sice neopakovatelný, ale nyní by se pojem „transformace“ mohl dát znovu použít. Zároveň si však postěžoval, že vládní koalice podle něj žádnou změnu nechce. „Je jich 108, tak mohou pokračovat beze změny dále. Místo toho mluví o úhybných tématech jako digitalizace, znalostní ekonomika nebo si ke svému obrazu stvoří jakýsi poradní sbor zvaný NERV, ze kterého my jsme nervózní, protože ten výběr je značně zjednodušený,“ řekl exprezident.

Zdůraznil, že takový projekt změny systému musí uchopit politické hnutí či strana. „Musí se objevit nejenom strana nebo hnutí, ale člověk, který tu věc dotáhne a veřejnosti sdělí, že je to nezbytné,“ dodal Klaus. Neuvedl však, kdo by tuto úlohu mohl v současnosti plnit.

Přečtěte celý článek