Klausova cesta za Ficem spustila bouři. Směšná provokace, trefují se do něj kritici

před 1 měsíc 52

„Bývalý prezident České republiky Václav Klaus navštíví ve dnech 10. až 11. března 2024 Bratislavu. V sídle slovenské vlády se setká s premiérem Robertem Ficem,“ oznámil Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

ČTĚTE TAKÉ: Vrací se měkký komunismus. Lidé jsou zbavováni postů a raději mluví opatrně, říká Klaus

Tato informace spustila vzápětí lavinu reakcí. „Rezidentura Kremlu ve střední Evropě zastupuje koho přesně?“ rýpnul si právník a člen brněnské buňky ODS Ondřej Šimíček. Macinka odvětil lakonicky zívajícím emotikonem.

Jiní uživatelé cestu vnímají jako provokaci a hovoří o tom, že se exprezident „na stáří zesměšňuje“. Spolupracovník Klause se naopak opřel do strany Progresívne Slovensko, jež podle něj hodlala „plně adoptovat šílené progresivistické sebevražedné nápady EU jako multikulturalismus, genderismus nebo klimatický alarmismus“.

Naopak o Ficově Smeru-sociální demokracii se vyjádřil jako o straně, která se rozhodla slovenské občany před těmito záležitostmi ochránit. Slováci podle něj vítězstvím Fica a jeho spolupracovníků „odložili sebedestrukci“. Macinka rovněž vyzval k tomu, aby se i Češi „zbavili fialového Progresívneho Česka“.

Oznámení o návštěvě přišlo jen pár hodin poté, co premiér Petr Fiala (ODS) uvedl na středeční tiskové konferenci, že vzájemné mezivládní konzultace obou zemí se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Kabinet rozhodnutí odůvodnil tím, že určitá bilaterální jednání nepovažuje za vhodná vzhledem k zahraniční politice slovenské vlády.

„Vztahy jsou mnohostranné, je spousta společných témat, míníme je rozvíjet a věnovat se tomu. Ale není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničně-politická témata,“ poznamenal premiér.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hlášení podezřelých obchodů a častější prohlídky. Senát schválil nový zbraňový zákon

Přečtěte celý článek