Kohajda: Klausovo citování Havla se blížilo zamrznutí pekla. Nacher se tvrdě pustil do vlády

před 3 týdny 29

Klausova slova o tom, že vláda nic nedělá, Kohajda rázně odmítl. „Sám pronesl, že schodek se nedá vynulovat. Ten předchozí od minulé vlády činil zhruba 375 miliard, přičemž v posledních dvou letech klesá o 70 miliard. Sice šetříme, ale je nutné si uvědomit, že postup nemůže být extrémně rychlý,“ připomněl poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Lidovec se vyjádřil rovněž k proslovu exprezidenta, který přednesl během představení své nové knihy. „Když parafrázoval Havlova slova z novoročního projevu o tom, že naše země nevzkvétá, přiblížilo se to zamrznutí pekla,“ podotkl v pořadu 360°.

Bývalý prezident se podle něj přesouvá k extremistické notě. „Nedovedu si vysvětlit, proč jeden ze zakladatelů ODS nyní podporuje především SPD. Takový přesun může být projevem zhrzení někoho, kdo neunesl odchod z politického výsluní,“ myslí si poslanec. Klausovi mimo jiné poradil, že by měl „setrvat v důchodu a tímto způsobem veřejně nevystupovat“.

V pořadu 360° hovořil také poslanec Nacher o změnách v důchodovém systému. Zdůraznil, že hnutí ANO je proti zvyšování věku odchodu do penze. „Na vládní koalici mě mrzí účetní strategie. Postaví nejen opozici, ale i občany před hotovou věc a řekne, že buď zvýší sociální pojištění, nebo navýší věk do důchodu, anebo sníží důchody jako takové. Jenže takhle to nefunguje, pouze kloužeme po povrchu,“ vyčetl kabinetu Petra Fialy (ODS).

Vláda podle Nachera nedělá „prorodinnou“ politiku. „Spíše na domácnosti útočí tím, že kromě silniční zvýšila veškeré daně. ANO chce debatu o pracovním trhu a dalších hospodářských tématech posunout, ale s vámi se jednat nedá, opět nás označíte za populisty,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miroslav Kalousek neumí odejít z politiky, tvrdí odborník na politický marketing Petros Michopulos

Přečtěte celý článek