Když se nám podaří zachránit chmel, podařilo se nám zvládnout klimatickou krizi, říká klimatolog Trnka

před 2 měsíce 53
 Adobe Stock„Kdybychom dosáhli oteplení o čtyři stupně Celsia, pít pivo na zahrádce bude skoro masochistická aktivita, navíc to pivo nebude kvalitní.“ Foto: Adobe Stock

Chmelnice, na kterých se zásadní surovina pro vaření piva pěstuje, nelze jednoduše přesunout. S dopady změn klimatu se tedy budou muset pěstitelé vyrovnat jinak. Podle klimatologa Miroslava Trnky stojí české chmelařství a pivovarnictví před značnou výzvou. „Naši vnuci možná opravdu kvalitní pivo, jak ho známe my, neochutnají. Ale já pořád doufám, že se podaří chmelařství zachovat,“ říká spoluautor rozsáhlého výzkumu.

Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny byl v týmu vědců, kteří loni provedli rozsáhlý výzkum o dopadech změny klimatu na produkci chmele uveřejněném v časopisu Nature Communications. Trnka v rozhovoru popisuje, jak se následující roky promění produkce chmele i české pivo.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jaký vliv mají vysoké teploty na produkci chmele?
  • Co jsou to alfa kyseliny a proč jsou pro chuť piva důležité?
  • Bude pivo stále dražší?
  • Změní se jeho chuť?
  • Proč nejde chmel jednoduše pěstovat jinde?

Loni jste se podílel na rozsáhlém výzkumu o dopadech klimatické změny na pěstování chmele. Co jste zjistili?

Když jsou při vytváření šištice chmele vysoké teploty, obsah látek, které jsou zodpovědné za hořkost piva, v nich bude nižší. Samo o sobě to není nic překvapivého, na počasí reaguje většina rostlin. Pro nás bylo mimořádně zajímavé, jak citlivý chmel ve srovnání s jinými plodinami je. Chmelařské oblasti jsou relativně malé a homogenní a chmel je proto velmi dobrou modelovou rostlinou pro odhad působení počasí a klimatu.

Výsledky ukázaly, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek