Hádka na večírku v Chomutově skončila smrtí muže. Obžalovaný vyvázl s podmínkou

před 1 měsíc 44

Dva opilí kamarádi se spolu během několikadenního večírku v bytě v Chomutově pohádali. Obžalovaný montér Jaroslav K. pak 26letého muže minimálně dvakrát napadl. Ten podle obžaloby upadl a praštil se do hlavy. „Způsobil mu taková zranění, v jejichž důsledku nastala smrt pana poškozeného,“ uvedl státní zástupce Jakub Juřica.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovák se zastal ohrožené ženy, po útoku byl v kómatu. Agresor překvapil u soudu arogancí

„Cítím se nevinen, já jsem bránil svůj život. Pan K. mě napadl a já jsem se bránil,“ řekl Jaroslav K. u soudu. Na otázku, jak se bránil, uvedl, že pěstmi do obličeje. „Spadl ve vaně, den nebo dva před tím. Myslím si, že to mu způsobilo krvácení do mozku,“ sdělil.

To, že si jeho opilý kamarád mohl smrtelná zranění způsobit i sám, připustily znalkyně i soudce. „Řekněme, že 2,4 promile už je těžká opilost. Při tomto ovlivnění alkoholem jsou jakékoli reakce značně zpomalené. Dotyčný jedinec může zamýšlet, že bude nějakým způsobem pád korigovat, nicméně než dojde k realizaci tohoto nápadu, tak už je dávno na zemi,“ popsala soudní znalkyně Andrea Vlčková. „Není vyloučeno, že mohl upadnout sám v bytě při cestě na sociální zařízení, při cestě pro alkohol, pro jídlo, mohlo se to stát kdykoli,“ dodal soudce Martin Parolek.

Nakonec tak muž odešel od soudu s dvouletou podmínkou a nařízeným protialkoholním léčením v ambulantní formě. „Jsem spokojený. Myslím, že to je spravedlivé,“ řekl Jaroslav K pro CNN Prima NEWS.

„Nenašli jsme žádnou skutečnost, na základě které by bylo možno dospět k závěru, že spadl na zem právě v době, kdy jste na něj takto zaútočil, a že by pád a následné zranění bylo v přímé příčinné souvislosti s vaším pěstním útokem,“ vysvětlil soudce. „S postupem prvoinstančního soudu se neztotožňuji,“ řekl Juřica. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Případem se tak bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze.

Přečtěte celý článek