Legendární hračka opět dobývá dětská srdce. Tatra 148 se rodí pod Ještědem

před 1 týden 25

Jiří Louda

Klub Deníku

/VIDEO, FOTO/ Patřila mezi oblíbené hračky dětí od 50. až do 80. let minulého století. Převážela písek, autíčka či panenky a další dětské poklady. A nyní se může z tradiční plastové Tatry 148 radovat i současná generace. Letos uplynulo deset let od okamžiku, kdy tuto tradici obnovila česká firma Dino Toys a navázala spolupráci s rodinnou společností Novoplast Liberec, kde oblíbené hračce vdechují život.

Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 33 fotografií v galerii ›

Tatra 148 se rodí pod Ještědem. | Video: Jiří Louda

Tatrovka zmizela z obchodů krátce po revoluci a zůstala jen ve vzpomínkách těch, kteří s ní strávili svá dětství a zažili celou řadu zábavných i napínavých příhod. A právě nostalgie stála za návratem Tatry 148, která zůstala věrná své předloze a zároveň získala řadu vylepšení.

Když před deseti lety hledala společnost Dino Toys cestu, jak rozšířit portfolio, které se do té doby skládalo z deskových her a puzzlů, vzpomněli si její představitelé na tatrovku. Pátrali a odhalili, že původní formy skončily ve sběru. Navázali jednání s Tatrou v Kopřivnici, získali exkluzivní licenci a vyrobily formy nové. „Výsledkem je tak inovativní tradiční Tatra 148, která se za tu dobu stala jedním z nejúspěšnějších hračkářských produktů na českém trhu,“ řekla jednatelka Dino Toys Kristýna Miškovská, která je zároveň vnučkou tvůrce legendární deskové hry Dostihy a sázky Ladislava Mareše.

S čím si hrály Husákovy děti:

Hračky v socialistickém Československu. Traktor Zetor se třemi rychlostmi i zpátečkou. Výrobce Kovodružstvo Náchod

Ikonické hračky Husákových dětí? Plechová slípka, Zetor i tuzexové mámení

„Za těch deset let se vyrobilo přes půl milionu kusů této hračky, ročně se prodá v průměru padesát tisíc kusů,“ doplnila s tím, že například právě hry Dostihy a sázky se za celou dobu její existence prodalo více než 2 750 000 kusů. „Moje nejoblíbenější hra v dětství byla Moje první hra a pak Pojď si hrát, ve které je použita licence Krtečka od Zdeňka Milera. Házíte obrázkovou kostkou a já si pamatuji, jak se mi ilustrace na kostce hrozně líbily,“ zavzpomínala Miškovská.

Rodinná firma

Oblíbená hračka vzniká v liberecké rodinné firmě Novoplast, kde ji vyrábí z polypropylenu s potravinářským atestem na čtyřech strojích. Tato plastická hmota ve formě kuliček s přídavkem barevného pigmentu se za teploty 190 stupňů Celsia vstřikuje do formy. Následně se zchladí a zhruba po šedesáti vteřinách se promění ve výlisky, tedy jednotlivé díly auta. Ty následně smontují. Celkem se Tatra 148 skládá z dvaadvaceti dílů včetně osiček, výroba jednoho kusu včetně montáže zabere deset minut čistého času. Jeden model o délce 72 centimetrů si vyžádá 2,6 kilogramu plastické hmoty. „Kdybyste před kancelář společnosti Dino Toys v Praze postavili do řady všechny tatrovky, které jsme za tu dobu vyrobili, směrem na východ by končila řada u Liptovského Mikuláše a směrem na západ u Stuttgartu,“ svěřil se se zajímavostí jednatel Novoplastu Jiří Vošoust. „Novoplast je pro mě nejen garant kvality, ale také firma, která nese stejné hodnoty a vyznává stejnou filozofii jako my,“ podotkla Miškovská.

Tatra vzniká ze zdravotně nezávadných materiálů a barviv a disponuje bezpečnostní aretací proti vyklopení korby. Nejenom díky tomu získala certifikát Bezpečná a kvalitní hračka, která je vhodná pro děti od jednoho roku věku. K tradiční tatrovce přibyly v roce 2016 třiceticentimetrové modely jako tatrovka míchačka, Tatra hasičské auto či Tatra valník. Nejnovější model, který řadu doplnil před pěti lety, je modro-žlutý bagr, který se letos v květnu dočká nové, oranžovo-žluté podoby, která vychází z reálné předlohy. Přestože oblíbená hračka získala novou barevnost, stále se největší popularitě těší klasická oranžová. V oblíbenosti následuje červeno-modrá, v závěsu se drží khaki a růžová a nakonec to je modrá barva. „Existují ale i další barevné kombinace, které vznikají v rámci zakázkové výroby. Například pro Mall.cz tak vznikla série červených Tater a v Albertu je k dostání světle zeleno-žlutá edice,“ informovala jednatelka Dino Toys.

Hračka unese sto kilo

Nosnost Tatry 148 od značky Dino je sto kilogramů. Každé tři roky prochází testováním v českobudějovické pobočce Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha, který posuzuje zdravotní nezávadnost i mechanické vlastnosti auta. V libereckém Novoplastu se zabývá technickou kontrolu osmapadesátiletá Vlasta Antesová, která měří a kontroluje, aby hračky měly správné parametry. Pracuje zde už dvaadvacet let a neměnila by. „Práce mě baví, stále je něco nového,“ podotkla s tím, že ona sama má doma tatrovku. „Růžovou, protože mám roční vnučku, tak si spolu hrajeme,“ pochlubila se.

Z výroby schodů mu zůstaly dřevěné odřezky. Než aby je vyhodil, začal z nich pan Pavel vyrábět úžasné hračky:

Senior nemá profesionální nářadí, přesto si umí poradit. K výrobě hraček například používá domácí soustruh z vrtačky a stojanu.

Nápaditý dědeček vyrábí pro vnoučata úžasné hračky. V obchodě takové nenajdete

Ikonická česká hračka se těší oblibě i v zahraničí. Je známá převážně v zemích východní Evropy. V rámci exportu se tedy nejvíce vyváží do Německa, především do oblasti bývalého východního bloku. „Zamířila i do vzdálenějších zemí, například do Izraele,“ dodal marketingový ředitel Dino Toys Václav Miškovský.

Česká rodinná firma Dino Toys již 30 let přináší zábavu pro děti i dospělé. Je největším tuzemským vydavatelem deskových her, puzzle, karet i hraček, které znáte pod značkou Dino. Patří k nim legendární deskovky jako Dostihy a sázky, Člověče nezlob se! nebo Z pohádky do pohádky, ale i hry reflektující nejnovější trendy. „Máme vývojové oddělení, každý rok se snažíme přicházet s novinkami a novými autorskými hry, kterými se snažíme oslovovat současného zákazníka,“ podotkla Miškovská. Zároveň se snaží bourat genderové stereotypy. „Nové generace přemýšlí už trochu jinak a před nimi stojí výzva, jak oslovovat nové trendy a jak otevírat témata, pro které ještě není v herním světě místo. Já i manžel vnímáme silnou potřebu stereotypy bourat. Český zákazník je velmi konzervativní, hračka je prostředek, jak můžete kultivovat zákazníka od útlého věku,“ dodala.

Velkou plastovou Tatru 148, předlohu k retro Tatře od značky Dino, vyrábělo původně výrobní družstvo Chemoplast Brno – Maloměřice, jehož historie sahá až do roku 1945. Jedním z prvních materiálů byl tehdy osvědčený bakelit, později se přidalo i PVC, polystyren, polypropylen a ABS. Výrobou Tatry 148 se v 80. letech zabývala společnost PF Chuchelná. Po listopadu 1989 však začala produkci hračky utlumovat, až s ní počátkem 90. let skoncovala úplně.

Retro Tatra 148 od Dino Toys je inspirována nákladním automobilem Tatra T 148 s podvozkem 6×6, případně 4×4, a s nosností 12 tun, který se vyráběl v Kopřivnici v letech 1972–1982. Poslední Tatra T 148 s pořadovým číslem 113 647 sjela z výrobní linky 14. prosince 1982. Více než polovina vyrobených vozidel šla na export do 43 zemí světa.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Související články

Speciální hračky pomáhají v rozvoji i dětem s autismem, říká šéfka firmy Kidtown Pavla Koucká: Hračky nepřeceňujme. Na děti mají důležitější vliv lidé Plyšové hračky jako věrní společníci. Děti je milují už více než sto let

Roman Gallo

Roman Gallo

Šéfredaktor Deníku

Zprávy z Česka
do e‑mailu

Hlavní zprávy

Martin Kupka Život v USA. Přehrát video Debata ve Slováckém divadle s prezidentem Petrem Pavlem, 17. dubna 2024, Uherské Hradiště. Přehrát video Náhrobky na starém hřbitově v Pirmasens. Zarážející náklonnost k místním hřbitovům projevoval podle vyšetřovatelů i hlavní podezřelý v případu zmizelých dětí. Únos ani vraždu se mu ale nepodařilo prokázat a nikdy se nenašla těla dětí Dubaj zasáhly začátkem týdne bleskové záplavy. Přehrát video Co Česku dalo 20 let v Evropské unii? Odpovídejte v dotazníku Deníku. Luboš Palata Íránská média informují o explozích. Země aktivovala protivzdušnou obranu. Vizualizace galaktické dráhy Gaia BH3 Už při stavbě rodinného domu počítali manželé Válkovi s tím, že budou potřebovat nainstalovat světlovod. Jinak by na schodišti neměli žádné denní světlo. Měsíční horoskop na únor 2024 Pravčická brána na území Národního parku České Švýcarsko I v malé kuchyni dokážete vytvořit spíž. Předvedeme vám 5 tipů, jak to snadno udělat Alfu si užijete zejména na kvalitních a zatáčkovitých silnicích Eduard Krečmar Obří had - Ilustrační foto Hortenzie je třeba zastříhnout ve správný čas. Víte, jak a kdy? Meghan a Harry se možná už brzy objeví ve Velké Británii. K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj. Senior nemá profesionální nářadí, přesto si umí poradit. K výrobě hraček například používá domácí soustruh z vrtačky a stojanu.
Přečtěte celý článek