Lenin už ve Varech zase nestojí. Od načasování na apríl jsme si slibovali lepší pochopení, tvrdí organizace

před 3 týdny 51

Příspěvková organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary 1. dubna vystavila v oboře Linhart sochu Lenina. Krátce nato ji ale opět vrátila do provozovny v Březové. Podle vyjádření organizace bylo vystavení sochy spojením aprílu a touhy po obnovení diskuze. Od načasování si prý slibovali větší pochopení.

„Pozor, Lenin v oboře,“ napsala organizace, která spravuje lesy v majetku města, na síti Facebook. „V noci na dnešek se v oboře siků na Linhartu objevila socha Lenina. Způsob, jakým se sem socha dostala a kdo za tím stojí, nám není známý,“ dodala.

V následujícím příspěvku ale musela uvést věci na pravou míru. „Umístění sochy Lenina v oboře bylo plánované. Celou akci jsme spojili s aprílem, i když cílem není si z někoho dělat legraci nebo zlehčovat, co se stalo v minulosti,“ vysvětlila. Na událost upozornil minulý týden deník FORUM 24, organizace od té doby oba příspěvky ze svého Facebooku smazala.

Lidé v komentářích ale počin organizace nepřijali kladně, ani jako vtip. Na sociální síti se proti tomu vymezil i zastupitel Vladimír Melichar (SPOLU). „Jako člen zastupitelstva Karlových Varů žádám o okamžité odstranění sochy Lenina z veřejného prostoru našeho města. Její instalace nebyla na zastupitelstvu města projednána. Tento aprílový žertík se nepovedl, je to jen ostuda pro naše město. Je třeba si připomenout, že Lenin byl masový vrah a zakladatel totalitního státu, patří do propadliště dějin a jeho sochy by měly putovat maximálně tak do depozitářů,“ napsal.

Nyní mluvčí organizace Martina Nentvichová na dotaz redakce řekla, že socha byla již minulý týden převezena zpět na pilu v Březové. „Vystavení sochy bylo spojením aprílu a také touhou po obnovení diskuze, zda by šlo sochu přesunout na jiné místo (muzeum, depozitář muzea), protože se domníváme, že dlouhodobé uložení na pile není vhodné (pro zaměstnance, zákazníky ani sochu). Od načasování na apríl jsme si slibovali lepší pochopení celé akce, tedy porozumění dočasnému přesunu do obory s nadsázkou,“ vysvětlila.

Pomník Lenina byl slavnostně odhalen 30. dubna 1966 před hotelem Central na tehdejším náměstí V. I. Lenina, dnešním Divadelním náměstí, uprostřed Karlových Varů. Autorem je sochař Vladimír Reich, který ho dokončil podle rozpracovaného modelu Jana Laudy. Po sametové revoluci a změně režimu byl ale v lednu 1990 odstraněn.

Podobný osud tehdy potkal i další pomníky. Sochy Stalina a Gottwalda v nadživotní velikosti byly rovněž uloženy do areálu Lázeňských lesů. „Stalin byl do muzea přesunut před několika lety, Gottwald je nadále v Březové,“ řekla Nentvichová. „Žádné další plány se sochami zatím nejsou,“ dodala.

Přečtěte celý článek