Leštění brýlí nebo zapalování cigarety. Za čtvrtinu nehod může nepozornost, je to nejčastější příčina

před 3 týdny 36

Téměř 24 procent dopravních nehod v loňském roce způsobili řidiči, kteří se plně nevěnovali řízení. Kolem 12 procent zapříčinilo nesprávné couvání nebo otáčení a zhruba osm procent nehod způsobilo vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu. Vyplývá to ze statistik policie. Loni se policie zabývala 94 945 nehodami, nepozornost byla jejich nejčastější příčinou.

Praha 13:55 10. dubna 2024

nehoda v pražských Malešicích

Nehoda (ilustrační foto) | Zdroj: hasiči Praha

Počet nehod meziročně klesl přibližně o čtyři procenta, o jednoho člověka vzrostl počet usmrcených, o 17 počet těžce zraněných. Téměř o sedm procent vzrostl také počet lehce zraněných a o zhruba dvě procenta narostla hmotná škoda.

Řidiči musí dodržet bezpečnou vzdálenost mezi vozy, v zákoně ale definována není. Policie to chce změnit

Číst článek

Jen za letošní leden nepozornost za volantem podle policie způsobila více než 1200 nehod. „To je meziročně o 48 přestupků více než loni,“ řekla vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová. Podle ní pozornost řidičů nejčastěji narušují vizuální, myšlenkové a manuální podněty.

„V prvním případě jde o odvedení pozornosti řidiče od sledování dění na vozovce. V druhém případě je obrácená pozornost zcela jiným směrem. A ve třetím případě přestává řidič z nějakého důvodu držet volant,“ dodala Pidrmanová. Častými manuálními podněty podle policie bývá leštění brýlí, konzumace nápojů, zapalování cigarety nebo péče o děti jedoucí na zadních sedadlech.

V případě tragických nehod s následkem úmrtí je podle Pidrmanové nepozornost s 53 usmrcenými lidmi mezi příčinami na třetím místě. Na prvních dvou místech je přejetí do protisměru s následkem 72 usmrcených lidí a nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, což zapříčinilo 55 úmrtí.

Následkem dopravní nehody loni zemřelo na českých silnicích 455 lidí, z toho 178 řidičů osobních automobilů, 74 chodců, 70 řidičů motocyklu, 46 spolujezdců v autě, 39 cyklistů, 24 řidičů nákladních automobilů a dalších. Při méně vážných nehodách 1751 lidí utrpělo těžké zranění a 23 936 lidí lehké.

Nejvíce nehod, více než 27 000, loni byly srážky s jedoucím vozidlem. Následovaly srážky se zaparkovaným vozidlem, těch se loni stalo více než 23 000. Třetí nejčastější nehodou loni byly srážky s pevnými překážkami, stalo se jich téměř 21 300. Téměř 10 900 srážek bylo loni s lesní zvěří.

Nejčastěji loni policisté k dopravním nehodám vyjížděli v pátky, kdy řešili 15 606 nehod. Nejtragičtější byl se 493 nehodami pátek 1. prosince 2023. Nejméně, 10 317 nehod se stalo o nedělích. Nejméně nehod policisté řešili v úterý 26. prosince 2023, vyjeli ke 104 nehodám.

ČTK

Přečtěte celý článek