Letošní jaro je fakt brzké. Jarní teploty jsme zažili už v únoru, který byl dokonce teplejší než většina březnů. Vědci z program...

před 1 měsíc 63
Letošní jaro je fakt brzké. Jarní teploty jsme zažili už v únoru, který byl dokonce teplejší než většina březnů. Vědci z programu Copernicus dokonce uvedli, že byl únor devátým měsícem v řadě, který byl nejteplejší v historii měření.

Stromy už začaly kvést. Může se to zdát jako radostná první vlaštovka jara, ale opak je pravdou. Čím dřív stromy vykvetou, tím větší je pravděpodobnost, že zmrznou. Je totiž vysoká šance, že se ještě prudce ochladí a mráz květy spálí, což ovlivní úrodu. Toto rizikové období trvá obvykle pár týdnů dnů, ale letos se zdá, že bude trvat až čtyřicet dnů.

Neobvyklé počasí ale ovlivňuje i byliny, keře nebo ptáky. A proč se to vlastně děje? Faktorů je víc. Ale jedním z hlavních je stále rostoucí množství skleníkových plynů v atmosféře. A na to reaguje klima. Pokud se nám hodnoty nepodaří stabilizovat a snižovat, můžeme si být jistí, že extrémy počasí se budou jen horšit. A toto riziko bychom měli brát opravdu vážně.

Přečtěte celý článek