Momenty války: Sebevražda poraněného okupanta a rekordní zásah ukrajinského tanku

před 1 týden 25

Letecká bitva ukrajinského a ruského dronu

V říjnu 2022 se na sociálních sítích objevilo kuriózní video vzdušného souboje dvou dronů. Záběry pocházely z kamery ukrajinského bezpilotního letounu, který z „bitvy“ vyšel vítězně. Ruskému přístroji se totiž zlomila minimálně jedna vrtule. Následně se dron okupantů s největší pravděpodobností poroučel k zemi.

„Letecká bitva mezi ukrajinským a ruským dronem. Vyhrál ukrajinský dron,“ konstatovalo běloruské opoziční médium Nexta. „Ukrajinský dron Mavic, který jsme dodali jedné z výsadkových jednotek v Doněcké oblasti, zničil ruského protivníka. Úžasné,“ dodal ukrajinský moderátor a politik Sergej Pritula.

Poraněný okupant se střelil do hlavy

Osudy některých ruských okupantů na Ukrajině lze označit za skutečně tragické. Třeba loni v květnu kolovalo po sociálních sítích video, na němž voják, kterého fatálně poranil granát shozený z dronu, obrátil svou zbraň proti sobě a střelil se do hlavy. Zoufalý čin zdokumentovala kamera bezpilotního letounu.

Upozorňujeme, že video obsahuje mimořádně drastické záběry.

„Ten, kdo přišel na cizí půdu, se sám ‚demilitarizoval‘. Přitom mohl žít,“ sdělila na svém Telegramu ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda, která záběry pořídila.

„Video zachycuje okupanta, který se snažil sestřelit ukrajinský dron. To se mu nepovedlo, místo toho přiletěl granát. Těžce raněný okupant následně proti sobě namířil zbraň a vystřelil si mozek z hlavy,“ komentoval událost český analytik a aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk na sociální síti X.

Připomeňte si, jak vypadal první rok ruské invaze:

Osamělý ruský voják se nejdříve kryl ve vyhloubeném zákopu, přičemž se snažil sestřelit ukrajinské bezpilotní letouny, které poletovaly vysoko nad ním. To se mu však stalo osudným. Jeden z dronů na okupanta shodil bombu. Exploze vedla k fatálnímu poranění vojáka v dolní části těla.

Muž se bezmocně svalil k zemi. Zranění nohou bylo tak vážné, že se již nedokázal ani postavit. Voják nějakou dobu nehybně ležel v zákopu, později se rozhodl pro radikální řešení – vzal svou útočnou pušku, namířil ji ke své hlavě a stiskl spoušť.

Kyjev dlouhodobě upozorňuje, že každý zlikvidovaný ruský voják mohl ještě žít, kdyby se neúčastnil okupace cizího území.

Rekordní zásah tanku?

Šlo o jeden z nejdelších zásahů tanku tankem v historii? Ukrajinci v létě 2022 ohlásili, že se posádce stroje T-64BV povedlo zničit opuštěný ruský obrněnec na vzdálenost zhruba 10 600 metrů. Ačkoliv toto tvrzení, které nešlo nezávisle ověřit, může znít na první dojem poněkud divoce, technicky něco takového možné je. Obránci prý zvolili nepřímý režim palby, úhel tankové věže pak korigovali podle zpráv bezpilotního letounu.

Ukrajinská posádka měla použít projektily HE-FRAG (ráže 125 milimetrů). Ke zničení ruského tanku jich prý bylo zapotřebí 20. Zprávu zveřejnila stránka Ukraine Weapons Tracker.

Někteří uživatelé na sociální síti X se podivovali nad tím, jak by mohl tank T-64BV zasáhnout cíl na vzdálenost, která přesahuje 10 tisíc metrů. Mnozí kritici začali obviňovat Ukrajince, že si celou věc vymysleli.

Stránka Ukraine Weapons Tracker se později hájila tím, že nemůže potvrdit, zda byl ruský tank skutečně zničen ze vzdálenosti 10 600 metrů. Zároveň si ale stála za tím, že je něco takového z technického hlediska klidně možné.

„V komentářích se sešla celá parta ‚odborníků‘ na tanky, kteří sebevědomě tvrdí, že šíříme propagandu. Až teď ale zjistili, že tanky sovětské výroby lze použít k nepřímé palbě a že k dalekonosným zásahům byly původně navrženy,“ vysvětlovala stránka.

Rovněž zmínila, že střely HE-FRAG jsou schopné přesně zasáhnout cíl na vzdálenost až 12 100 metrů. Pro tyto projektily je dokonce na vzdálenost kolem 10 tisíc metrů vypočítaný speciální elevační úhel, pod nímž musí být nastavená tanková věž, aby mohl být úder přesný.

„V tomto případě byl cílem prázdný ruský tank, který předtím objevil ukrajinský dron. Právě s pomocí zpráv od bezpilotního letounu a balistického softwaru se zjednodušuje korekce palby, což tanku umožňuje přesně zasáhnout i na takovou vzdálenost,“ uvedl účet Ukraine Weapons Tracker. Pravdou je, že využívání nepřímé palby z tanku není během války na Ukrajině ničím neobvyklým.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Přečtěte celý článek