Moskevský soud obvinil dva podezřelé z teroristického útoku. Hrozí jim doživotí

před 1 měsíc 48

Soud v Moskvě v neděli obvinil dva lidi podezřelé z pátečního útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji ruské metropole z teroristického činu spáchaného skupinou. Hrozí jim doživotí, uvedla agentura TASS. Při útoku zahynulo nejméně 137 lidí, dalších více než 180 je jich zraněno, uvedly v aktualizované bilanci moskevské úřady.

Ruské bezpečnostní síly v sobotu oznámily, že dopadly pachatele útoku. Celkem informovaly o zatčení 11 osob, včetně čtyř útočníků. Moskva naznačovala jejich spojení se sousední Ukrajinou, k útoku se ale opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel.

Soud v Moskvě má rozhodnout o tom, zda na podezřelé uvalí vazbu. Jeden z nich byl do soudní síně přiveden se zavázanýma očima. Pásku mu sundala ostraha, takže bylo možné vidět jeho monokl, uvedla agentura AP. Budovu soudu v neděli obklopovaly davy policistů, na místě panují přísná bezpečnostní opatření.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu. Ruská média zveřejnila záběry, na nichž jeden ze zadržených odpovídá na otázky tádžicky.

Lidé v Rusku v neděli drželi celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall. K místu přišly stovky lidí uctít památku zabitých návštěvníků. Podle aktualizovaných údajů moskevských úřadů je po útoku 182 zraněných, z toho 121 leží v nemocnici a 61 se léčí ambulantně.

Přečtěte celý článek