Korčok podle modelu snížil náskok favorita prezidentských voleb Pellegriniho

před 1 měsíc 32

foto Kandidát na prezidenta Slovenské republiky Ivan Korčok přichází na předvolební televizní debatu v TV Markíza, 18. března 2024, Bratislava, Slovensko.

Bratislava - Sobotní první kolo přímé volby slovenského prezidenta podle nejnovějšího volebního modelu agentury NMS Market Research vyhraje bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole by ho ale porazil předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, byť se jeho náskok oproti únoru ztenčil. Napsal to list Sme, který si volební model objednal. Od čtvrtku až do uzavření volebních místností bude na Slovensku moratorium nejen na volební kampaň, ale i na zveřejňování výsledků sondáží k prezidentským volbám.

Korčok, který je kritikem nynější vládní koalice premiéra Roberta Fica, by podle NMS v prvním kole získal 36 procent hlasů, Pellegrini 34,2 procenta. S odstupem na třetím místě skončil ve volebním modelu exministr spravedlnosti Štefan Harabin s podporou 16 procent.

Očekávané druhé kolo prezidentských voleb byl pak Pellegrini podle modelu vyhrál se ziskem 50,9 procenta hlasů. Podle Sme model NMS nepotvrdil trend jiných agentur, že Korčokova popularita dosáhla svého stropu a přestal se dotahovat na favorita voleb Pellegriniho.

Korčoka v prezidentských volbách podporují opoziční hnutí Progresivní Slovensko, liberální strana Svoboda a Solidarita a konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí. Pellegrinimu zase vyslovila podporu rovněž Ficova strana Směr-sociální demokracie, ve které Pellegrini v minulosti 20 let působil.

Volební model NMS podle Sme ukázal, že voliči se stále více přiklánějí k prvním třem nejpopulárnějším kandidátům, přičemž výrazněji si polepšil Harabin. Ten ve volební kampani například tvrdil, že Rusko není ve válce na Ukrajině agresorem.

Agentura sbírala data mezi 13. a 18. březnem a oslovila 1030 respondentů. Jen okrajově zachytila pondělní oznámení šéfa nejmenší vládní strany SNS Andreje Danka, který se kandidatury vzdal ve prospěch Harabina, s nímž ho spojují proruské názory. V modelu NMS Danko získal jen půl procenta hlasů.

Také dřívější model agentury Median SK ukázal, že první kolo prezidentských voleb vyhraje Korčok, ale prezidentem se stane Pellegrini. Jiné sondáže zase očekávají vítězství Pellegriniho v obou kolech hlasování, v tom rozhodujícím ho chce podle sondáží podpořit značná část Harabinových sympatizantů. Bývalý ministr spravedlnosti dříve řekl, že by v případě svého volebního neúspěchu nedoporučil svým voličům žádného z postupujících kandidátů.

O vrcholnou politickou funkci v zemi se uchází deset kandidátů. Současná prezidentka Zuzana Čaputová, které pětiletý mandát skončí v polovině června, o znovuzvolení neusiluje.

Přečtěte celý článek