Nadále platí, že nekomentuji jednotlivé průzkumy veřejného mínění, protože za jediný opravdu spolehlivý průzkum považuji volby. ...

před 1 měsíc 55
Nadále platí, že nekomentuji jednotlivé průzkumy veřejného mínění, protože za jediný opravdu spolehlivý průzkum považuji volby. Ostatně za poslední týdny je to už třetí průzkum, vždy od jiné známé agentury, a pokaždé úplně jiný. A k tomu máme k dispozici ještě naše čísla, s mnohem menšími rozdíly. Zkušenost nás naučila, že průzkumy se od voleb značně liší.

Co si ale dnes zaslouží komentář, je systematická snaha Andreje Babiše a představitelů hnutí ANO koncentrovat nové voliče cílenou radikální rétorikou, která popírá západní orientaci naší země a oslabuje demokratickou politickou kulturu. To je podstata populismu. Žádný opravdu demokratický politik to nemůže ani akceptovat, ale ani sám používat. Staré přísloví říká, že s čím kdo zachází, tím také schází. Zápas o charakter demokracie lze vést z naší strany jen demokratickými prostředky. To je možná krátkodobě nevýhodné vůči populistům, ale extrémně důležité. A jen to může vést k dlouhodobému úspěchu demokratických sil.

Je třeba si připomenout, že jsme uprostřed mnohaletého boje o budoucnost naší republiky. A toto je boj, který nelze vyhrát pouze na vládě či v Parlamentu. Tady nefunguje starý osvědčený princip „Necháme to na politicích, ať to vybojují, jsou tam od toho“. Nejde tu dnes zdaleka jen o to, zda budou dotace menší či větší nebo jaká bude výše daní. To nezmění žádný nový zákon ani sebelepší marketingová kampaň. Bojujeme s totalitním dědictvím a dnes vedeme zápas o charakter státu, o podobu naší demokracie, o podobu střední Evropy. O to, zda budeme žít v západní demokracii jako svobodní lidé, nebo ve státě, kde převažuje oligarchická struktura rozhodování a který se posouvá na východ. K tomu nejsou potřeba žádné politické analýzy, stačí se dívat kolem sebe s otevřenýma očima.

Tento boj lze vyhrát, jen když ho vezme za svůj každý, komu na svobodě a demokracii v naší zemi a na její suverenitě a bezpečnosti opravdu záleží. Každý, kdo dokáže a chce oslovit lidi v rodině, v práci, ve svém bezprostředním okolí. A bude se je pokoušet přesvědčit, že nelze vyměnit budoucnost našich dětí a vnuků za pár korun navíc nebo za pochybné sliby o míru s diktátorem, pro něhož jsme jen další kořist. Osobně se o to snažím každý den. Můžete mi vyčítat, že se mi to často nedaří dost dobře, že spousta věcí by mohla být jiná a lepší. Ale nemůžete mít pochybnosti o tom, že jsem si této situace plně vědom a že dělám vše, co je třeba, abychom v tomto boji o budoucnost naší země uspěli.

Demokracie je někdy těžkopádná, protože vyžaduje diskusi a hledá řešení. Demokracie je často pomalá, protože respektuje parlamentní postupy a zájmy menšin. Demokracie je někdy málo jiskřivá, protože neslibuje ráj na zemi, ale jen realistické cíle. Ale je to jediná cesta, jak mít svobodu a prosperitu. A tyto hodnoty žádný oligarcha, vůdce či populista lidem nedokáže zajistit.

Prosím, přemýšlejte o tom i vy. Naše republika to potřebuje. Je potřeba se znovu spojit a v každých volbách ukázat populistům naši sílu. Porazili jsme je v posledních dvou letech několikrát, musíme to udělat znovu. Děkuji!

Přečtěte celý článek