Přes Česko, zejména přes jeho západní část, vítr opět přenáší písečný prach ze Sahary. Jeho částice se ale pohybují výše v atmosféře, než tomu bylo o velikonočním víkendu, kdy byl kvůli vysoké koncentraci prachových částic vyhlášen smogový stav ve většině Česka. Na síti X to v pondělí ráno uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.

Praha 10:44 8. dubna 2024

Písek ze Sahary na fotografii z Olomoucka

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze | Foto: Tomáš Jílek

Pohyb prachových částic je patrný na satelitních snímcích. Jeho přítomnost naznačují i údaje ze stanic měřících kvalitu ovzduší. Ty zaznamenávají vyšší koncentrace částic PM10, což je typické právě při přechodu písečného prachu.

„Nárůst je ale nesrovnatelně nižší než minule a zcela potvrdit, že se jedná o vliv saharského písečného prachu zatím nelze,“ poznamenal.

Dneska zase návštěva ze Sahary, především na západě našeho území, viditelné je to z družice (viz níže, saharský písený prach je to "růžové" na snímku z družice MSG). V repostu ČHMÚ (viz níže) je také předpověď řeckého modelu SKIRON, který tuto epizodu dopředu předpovídal.
Částice… https://t.co/fycIgCq4dK pic.twitter.com/UdaTUsV5ug

— Jáchym Brzezina (@Jachym) April 8, 2024

Kvůli písečnému prachu může být v Česku opět pozorovatelný zákal na obloze. Prach může ovlivnit i maximální teploty a množství oblačnosti, uvedl dnes ČHMÚ.

Písek přivátý z Afriky zasáhl většinu území pevninské Evropy včetně Česka o Velikonocích. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byla koncentrace prachových částic v ovzduší ve dnech 30. března až 2. dubna natolik vysoká, že byla ve většině Česka vyhlášena smogové situace.

Saharský prach měl vliv i na výkon solárních elektráren. Prachem pokryté panely mohly mít podle expertů omezenou výkonnost i několik dní, vyplývá z komentářů oborových expertů.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Zemřel bývalý ministr, velvyslanec v Rusku a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta

  2. Návrat saharského písku. Zákal na obloze může být, situace ale nebude to jako o Velikonocích

  3. Vlastní tvář a cizí nahé tělo. ‚Svlékat‘ lidi pomocí umělé inteligence by mohl být v Česku trestný čin

  4. Místo 30 minut parkování bude bezplatných jen patnáct. Pražské letiště mění parkovací služby

  5. Philadelphie porazila San Antonio 133:126 díky 52 bodům Tyrese. Clippers předvedli historický obrat

  6. Začátek týdne bude velmi teplý. Poté přijde propad a teploty klesnou i o víc než 10 stupňů Celsia

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme