Nečekaná rána pro Putina. Indie odmítá odebírat ruskou ropu

před 1 měsíc 40

Všechny indické rafinerie odmítají odebírat ruskou ropu, která je přepravována prostřednictvím tankerů společnosti PJSC Sovcomflot. Důvodem jsou sankce vůči této společnosti, které vyhlásily USA. Rusko-indický obchod s ropou, který se od invaze na Ukrajinu před dvěma lety zvyšoval a který Putin považoval za náhradu odmítnutých dodávek do Evropy, tak najednou skomírá.

„Soukromí i státní zpracovatelé včetně největšího – společnosti Indian Oil Corp. – přestali odebírat ropu, pokud je dovážena na tankerech Sovcomflot,“ napsala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje úzce obeznámené s touto záležitostí.

Indické rafinerie tak nyní podle agentury „pečlivě zkoumají vlastnictví každé lodi“, aby se ujistily, že není v žádném spojení se Sovcomflotem nebo dalšími subjekty, které rovněž podléhají protiruským sankcím.

Již ve čtvrtek uvedla agentura Reuters, že provozovatel největšího rafinérského komplexu na světě, indická společnost Reliance Industries nebude nakupovat ruskou ropu naloženou na tankerech provozovaných přepravcem Sovcomflot. I zde je důvodem vyhlášení sankcí ze strany USA.

„Tento vývoj přispívá k problémům Ruska s vývozem ropy, protože jeho ropné společnosti mohou mít potíže s hledáním lodí k prodeji přebytečné ropy po nedávných útocích ukrajinských dronů na státní rafinérie,“ konstatuje Reuters a připomíná, že ruské ropné společnosti se již nyní potýkají s inkasem plateb za vývoz ropy kvůli bankovním omezením, jež byla proti Putinovu Rusku kvůli jeho agresivní válce vůči Ukrajině vyhlášena.

Sovcomflot je největší ruskou lodní společnost a zároveň i jednou z největších firem na světě zabývajících se přepravou ropy či plynu. Kromě přepravy se věnuje i mořskému průzkumu s cílem nalézat nová ložiska a také samotné těžbě.

Přečtěte celý článek