Netanjahu chce díky novému zákonu uzavřít pobočku televize Al-Džazíra

před 1 měsíc 22

foto Ilustrační foto - Pohled do studia katarské televize Al-Džazíra.

Jeruzalém/Washington - Izraelský parlament dnes schválil zákon, který dává vládě pravomoc uzavřít pobočku katarské televize Al-Džazíra v Izraeli. Informovala o tom agentura AFP. Premiér Benjamin Netanjahu tak slíbil učinit bez odkladů. Spojené státy vyjádřily v souvislosti s očekávaným krokem znepokojení.

Zákon schválený hlasy 70 poslanců ve 120členném parlamentu vybavil premiéra pravomocí zakázat vysílání a uzavřít pobočky těch zahraničních médií, která budou ohrožovat bezpečnost Státu Izrael. Vysílání stanice může být podle agentury Reuters zakázáno na 45 dní, s možností prodloužení. Zákon platí do konce července nebo do ukončení rozsáhlých vojenských operací v Pásmu Gazy.

"Teroristický kanál Al-Džazíra již nebude vysílat z Izraele. Hodlám okamžitě jednat v souladu s novým zákonem a zastavit činnost kanálu," napsal Netanjahu na sociální síti X.

Izrael dlouhodobě obviňuje Al-Džazíru z toho, že svým zpravodajstvím podporuje palestinské hnutí Hamás, s nímž od 7. října Izraelci vedou válku kvůli jeho rozsáhlému teroristickému útoku na izraelské území.

Izraelští představitelé se přes své veřejné stížnosti dosud neodhodlali proti stanici Al-Džazíra zakročit s vědomím, že Katar financoval palestinské stavební projekty v pásmu Pásmu Gazy, které všechny strany považovaly za prostředek k odvrácení konfliktu, připomněla agentura Reuters.

Pobočka stanice v Izraeli ani katarská vláda v Dauhá na žádost o komentář bezprostředně nereagovaly. Al-Džazíra, která ostře kritizuje izraelskou vojenskou operaci v Pásmu Gaze, již dříve obvinila Izrael, že systematicky útočí na její pobočky a zaměstnance.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová označila zprávy, že se Izrael chystá uzavřít pobočku Al-Džazíry za "znepokojivé". "Věříme ve svobodu tisku," citovala ji agentura AFP.

Od vypuknutí války v Pásmu Gazy zprostředkovalo Dauhá jednání o příměří, v jehož rámci se Izraeli podařilo dosáhnout propuštění některých z izraelských rukojmích zajatých při útoku Hamásu ze 7. října. Nynější kolo rozhovorů však patrně uvízlo ve slepé uličce.

Katar hostí politickou kancelář Hamásu i několik vysokých představitelů hnutí. V lednu Netanjahu veřejně vyzval k většímu tlaku na Katařany s cílem přinutit je k většímu tlaku na Hamás. Mluvčí izraelské vlády se dnes podle Reuters vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda hrozba uzavřením pobočky Al-Džazíry může být součástí tohoto nátlaku.

Přečtěte celý článek