Lídři EU volají po příměří v Gaze, humanitární situaci mají za nepřijatelnou

před 1 měsíc 55

foto Letadlo shazuje humanitární pomoc do Pásma Gazy, 17. března 2024.

Jeruzalém/Káhira - Mezinárodní společenství nemůže nechat obyvatele Pásma Gazy napospas hladomoru, Izrael a radikální hnutí Hamás musí vytvořit podmínky pro vystupňování dodávek humanitární pomoci lidem sužovaným válkou. Takto se dnes po jednáních s regionálními lídry vyjádřili německý kancléř Olaf Scholz a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Šéfka EK také dala najevo nesouhlas s útokem na Rafáh, který avizuje vedení Izraele.

"Nemůžeme nečinně přihlížet, jak Palestincům hrozí vyhladovění," citovala agentura Reuters Scholze, který se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle agentury AFP také svému protějšku sdělil, že je potřeba dohodnout příměří a propuštění rukojmích, které Hamás drží po útoku na Izrael ze 7. října.

Von der Leyenová dnes společně s lídry pěti unijních zemí jednala s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a po schůzce hovořila o katastrofální humanitární situaci v Gaze po více než pěti měsících izraelského tažení.

"Gaza čelí hladomoru a to nemůžeme přijmout," řekla na tiskové konferenci. "Je životně důležité rychle dosáhnout dohody o příměří, která osvobodí rukojmí a umožní větší přísun humanitární pomoci do Gazy," pokračovala. Vinu za nedostatek potravin při tom nepřipisovala přímo Izraeli, na rozdíl od šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, který tento týden židovský stát obvinil, že používá hlad jako zbraň.

Premiér Netanjahu trvá na svém cíli zcela zlikvidovat Hamás, který EU klasifikuje jako teroristickou organizaci, a již delší dobu avizuje rozsáhlou operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, což je podle něj poslední bašta hnutí. V oblasti je však asi milion civilistů, neboť tam dříve hledali útočiště lidé z jiných částí Gazy.

"Velmi mě znepokojuje riziko, jaké by plnohodnotná ofenzíva v Rafáhu představovala pro zranitelnou civilní populaci. Je třeba se tomu za každou cenu vyhnout," řekla šéfka EK.

Přečtěte celý článek