Z ruské Murmanské oblasti v noci na čtvrtek vzlétlo nejméně sedm ruských strategických bombardérů Tu-95MS, které zaútočily na Ukrajinu. Vedení ukrajinského letectva o tom informovalo na platformě Telegram a vyzývalo obyvatele, aby neignorovali sirény hlásící letecký poplach. Nejméně deset zásahů kritické infrastruktury v Charkovské oblasti nad ránem oznámil šéf správy oblasti Oleh Syněhubov. V Zaporožské oblasti jsou slyšet výbuchy.

Sledujeme online Kyjev 6:31 11. dubna 2024

Záchranáři pracují na místě ruských náletů v Charkovské oblasti na Ukrajině, 10.dubna 2024

Záchranáři pracují na místě ruských náletů v Charkovské oblasti na Ukrajině, 10.dubna 2024 | Foto: Volodymyr Pavlov | Zdroj: Reuters

Krátce po půlnoci ukrajinské letectvo informovalo o startu ruských bombardérů ze základny ruského námořnictva Olenja na severu Ruska.

Dolet nad ukrajinské území Kyjev očekával kolem 3.40 tamního času (2.40 SELČ). Letectvo postupně na Telegramu zveřejňovalo varování před raketami v Černihovské, Kyjevské, Sumské nebo Lvovské oblasti, napsal server Ukrajinska pravda.

Starosta Charkova Ihor Terechov uvedl, že „ve městě jsou slyšet exploze. Charkov je pod útokem ruských raket“ a vyzval obyvatele k opatrnosti.

Útoky podle něj mířily na energetickou infrastrukturu a tak je potřeba nejméně několik hodin počítat s výpadky proudu a v provozu nebude ani charkovské metro. Protivzdušná obrana funguje také v Kyjevské a Lvovské oblasti.

Kvůli průletu ruských letadel vzlétly nad Polskem polské a spojenecké stíhačky. Polská armáda na síti X varovala obyvatele před „zvýšenou hladinou hluku zejména v jihovýchodní části země“.

jud, ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ONLINE: Rusko zaútočilo na Ukrajinu strategickými bombardéry, mířily na energetickou infrastrukturu

  2. Tesla, burzovní drama-král

  3. Stanjura: Nepopulární kroky jsou za námi. Do voleb musíme vysvětlit, že dopady nebudou tak drastické

  4. Švýcarská firma Towit z kauz podnikatele Světlíka a Diag Human žádá po Česku skoro čtyři miliardy korun

  5. ‚Alarmující případ pro ostatní.‘ Proč poslal soud v USA do vězení s masovým střelcem i jeho rodiče

  6. ‚Dost už dohadování o jménu.‘ Pro budoucího eurokomisaře chce česká vláda ekonomické portfolio

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme