Polské supermarkety od Velikonoc prudce podraží. Za čím se dál vyplatí jezdit za hranice?

před 1 měsíc 33

Výpravy za nákupy do Polska může Čechům už brzy pokazit plánované zvýšení DPH v zemi. Někde se přitom není fronty jen u kas, ale už před obchody na vozíčky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velikonoční otvírací doba PŘEHLEDNĚ: Kdy stihnete nakoupit před svátečními hody?

Zvýšení cen v Polsku se má týkat zejména mléčných výrobků, masa, zeleniny, ale také například medu. Od dubna se v Polsku o pět procent zvýší také daňová sazba u dětské výživy. I přesto vyjde její koupě výhodněji než u nás. Třeba na balení o hmotnosti 800 gramů ušetříte v Polsku rovnou stovku.

„Uvidíme, jak budou ceny po srovnání vypadat,“ popsala jedna z nakupujících. Například kilo kuřecích prsou je u polských obchodníků levnější než u nás, a to téměř o 60 korun. Levnější vajíčka jsou ale v těchto dnech k sehnání u nás.

Zatímco v Polsku očekávají zdražování, na Slovensku se alespoň do svátků bude zlevňovat. Jeden z tamních obchodních řetězců totiž oznámil, že před Velikonocemi zruší desetiprocentní daň z přidané hodnoty u základních potravin. Ke zlevňování se tak přidaly i další. Jenže třeba cukroviny mají na slovenských regálech stále vyšší cenu i po slevě. A připlatíte si i za většinu zboží.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček

Přečtěte celý článek