Poslance dnes zřejmě zaměstná debata o migračním paktu

před 2 týdny 24

foto Ilustrační foto - Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran,11. dubna 2024, Praha.

Praha - Sněmovna by dnes měla především jednat o migračním paktu EU. Mimořádnou schůzi na toto téma vyvolalo opoziční hnutí ANO. Zákonodárci ANO pokládají nová unijní migrační pravidla za jednu z největších chyb vlády Petra Fialy (ODS) z doby českého předsednictví v Radě EU a chtějí o nich jednat na plénu Sněmovny. Záleží na vládní koalici a její většině, zda schválení programu mimořádné schůze umožní. Před hlasováním o programu budou moci promluvit pouze řečníci s přednostním právem.

Migrační pakt schválili minulý týden europoslanci. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt problém s migranty neřeší. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky. Schválená podoba paktu je podle zákonodárců ANO zradou. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naopak balíček hájí s tím, že umožní účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie a rychlejší vyhošťování.

Podle českého ministerstva vnitra (MV) migrační pakt neobsahuje částku, kterou by musel zaplatit členský stát za nepřijatého migranta. Naopak obsahuje úpravu navrženou českou stranou. Tato úprava podle MV stanovuje, že mezi státy postižené významným migračním tlakem budou patřit i ty s vysokým počtem osob s udělenou dočasnou ochranou, tedy uprchlíků z Ukrajiny, na svém území.

Ještě před debatou o migraci se poslanci budou věnovat pravidelným písemným interpelacím na vládu. Odpoledne by pak měli projednávat interpelace ústní.

Přečtěte celý článek