CNN: Rusové dělají z unesených ukrajinských dětí vojáky. Neměli jsme na výběr, zoufá si Artem

před 1 měsíc 37

Bohdan Jermochin byl na jaře roku 2022 deportován do Ruska z okupovaného města Mariupol. Přiřadili ho k pěstounské rodině a poslali do vlasteneckého tábora, kde ho údajně učili respektu k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zároveň tam musel zpívat nacionalistické písničky. Dali mu ruský cestovní pas a poslali do školy. Obdržel učebnice, ve kterých stálo, že Ukrajina nikdy neexistovala a že ukrajinské děti byly vždy ruskými. Na podzim roku 2023 ho před 18. narozeninami povolali do vojenské služby, informuje CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské volby v zahraničí? Deprese a manipulace, tvrdí uprchlíci. Chystají protesty, píše CNN

„Řekli mi, že Ukrajina prohrává, že tam děti využívají k dárcovství orgánů a že mě hned pošlou do války. Odvětil jsem, že pokud mě pošlou do války, budu bojovat alespoň za svou zemi, ne za Rusko,“ pronesl Jermochin.

Jermochin patřil do skupiny dětí známých jako „Mariupol 31“, které byly odvezeny do Ruska. Ukrajinské úřady odhadují, že na počátku invaze do Ruska násilně převezli 20 000 dětí. Podle oficiálních statistik se stále pohřešuje více než 2 000 dětí, ale vláda tvrdí, že skutečný počet může být mnohem vyšší.

Podobnou zkušenost popsal i šestnáctiletý Artem. Stejně jako Jermochin cítí, že ho postupně zpracovávali, aby se nakonec stal ruským vojákem. Médiím řekl, že před odjezdem nikdo neměl na výběr. Bylo mu sděleno, že se spolu s ostatními musí evakuovat. Nejhůře však vzpomíná na školní uniformy.

„Vyrobili ji z hrubého materiálu, barevně podobného uniformám ruské armády. Dostali jsme ji a řekli nám, že když jsou svátky, musíme ji nosit,“ vzpomínal. „Opravdu jsem si myslel, že mi tu uniformu dali, protože by mě mohli poslat do ruské armády. Děsivé.“

Mezinárodní trestní soud vydal v březnu loňského roku zatykač na Putina a ruskou komisařku pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou. Údajně měli roli při únosu a deportaci ukrajinských dětí. Rusko veřejně přiznalo předávání dětí bez opatrovníků.

Dmytro Lubinets, komisař pro lidská práva, sdělil, že deportování a předvolávání ukrajinských mladistvých do vojenské služby je dlouhodobě připravované. „Nyní máme příklady násilné mobilizace ukrajinského lidu. Všichni teenageři držení v Rusku jsou po dosažení plnoletosti zařazeni na (náborový) seznam ruské armády,“ řekl CNN.

Média uvádějí, že mnoho dětí deportovaných do Ruska pocházelo ze sociálně slabých rodin. Některé z nich osiřely nebo byly umístěny do pěstounských rodin, když se o ně jejich rodiče nemohli starat.

Mykola Kuleba, vedoucí organizace Save Ukraine (Zachraňte Ukrajinu) specializující se na návrat deportovaných, má o tyto děti obavy. „Přicházíme o ně. Mnohé z nich se už nikdy nevrátí, protože vyrůstají s tímto jedem, s touto strašnou propagandou, jsou vůči ní velmi zranitelné,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové si z mrtvých těl staví kryty, popsal operátor dronů. Stroje obráncům suplují granáty

Přečtěte celý článek