Příběh princezny Kate o rakovině vyvolal mimořádnou vlnu zájmu veřejnosti o prevenci

před 1 měsíc 37

před 49 mminutami|Zdroj:

ČT24

Události: Příběh Kate zvedl zájem o prevenci rakoviny (zdroj: ČT24)

Oznámení britské princezny Kate, že trpí onkologickým onemocněním, přineslo nebývalý nárůst zájmu veřejnosti o charity zabývající se prevencí rakoviny. Lékaři věří, že více pozornosti vůči tomuto riziku pomůže zachránit mnoho životů. Tento vliv je cítit i v Česku.

Princezna Kate vystoupila se zprávou, že trpí rakovinou a podstupuje chemoterapii, minulý týden. „S lékařským týmem jsme se dohodli, že budu podstupovat preventivní chemoterapii. V této brzké fázi léčby se právě nacházím,“ prohlásila Kate v hojně sledovaném videu.

„Cítím se dobře. Stávám se silnější každým dnem, kdy se soustředím na věci, které mi pomohou se léčit,“ dodala manželka následníka trůnu.

Rakovina v královské rodině je sice tragédií, ovšem ale také příběhem, který inspiruje a mohl by skončit dobře nejen pro britskou královskou rodinu.

Příběh Kate totiž ve Velké Británii spustil nebývalý zájem o prevenci, ale také debatu o samotné rakovině. Do popředí se dostává téma, že se nejedná jen o nemoc starých lidí.

„Diagnóza princezny Kate konečně upozorní na to, že je stále víc mladých lidí, kteří se léčí s rakovinou. Ale také to, že čím dál víc lidí rakovinu přežije,“ prohlásila Laura Lee z Maggie's, což je charitativní organizace zabývající se rakovinou.

Britská zdravotní pojišťovna mezitím hlásí až pětinásobný nárůst zájmu o jejich webové stránky o rakovině. Otevírají se k tomu i další důležitá témata: třeba otázka, jak takovou těžkou nemoc vysvětlit malým dětem. Mimo jiné i proto sama princezna otálela, než se svým příběhem předstoupila před veřejnost.

Před svým prohlášením se princezna Kate a její zdravotní stav dostal do hledáčku dezinformátorů a konspiračních teorií poté, co v lednu podstoupila operaci břicha. Podle britských médií se nyní ukázalo, že velkou část z těchto konspirací záměrně šířily některé země, konkrétně Rusko a Čína.

Vliv v Česku

Vlnu zájmu o prevenci rakoviny zaznamenaly i charity v České republice. „I my sami od oznámení princezny Kate dostáváme řadu otázek o tom, kam by lidé mohli chodit na preventivní prohlídky,“ sdělila zakladatelka organizace Loono Kateřina Šédová.

Studio 6: Kateřina Šédová o prevenci rakoviny (zdroj: ČT24)

Poznamenala, že informovanost veřejnosti v Česku je, co se týče onkologických onemocnění, bohužel stále velmi nízká. „Zlepšuje se to, ale pořád bychom rádi viděli ta čísla větší,“ řekla Šédová. Podle ní na screeningový program rakoviny prsu chodí zhruba šedesát procent žen, čísla jsou ale mnohem horší u prevence rakoviny děložního čípku a tlustého střeva, kam chodí jen kolem pětadvaceti procent lidí.

Přečtěte celý článek