Prymula řekl, co by udělal za covidu jinak. Fotbal na Slavii byl ale v pořádku, trvá si na svém

před 2 měsíce 48

Pandemie koronaviru byla podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly nesmírně hektická doba. „Přinášela obrovský stres v tom, že člověk byl zapojený do různých opatření 20 hodin denně. Přinášelo to samozřejmě řadu negativ, které se poté projevily na celé populaci. Ta radikalizace s tím trochu souvisí,“ řekl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covidové vakcíny umožnily i posílení nemocí, připustil Prymula. S Hostomským hodnotil dopady

Na začátku podle něj panovala obava, jestli jsme schopni šíření viru zastavit a jestli má skutečně tak vysokou smrtnost, jak se zpočátku popisovalo. „Postupně se ukázalo, že to není tak dramatické a další varianty viru byly mírnější,“ sdělil Prymula.

V únoru 2021 se v médiích objevila informace, že Prymula vyrazil na fotbalový zápas do Edenu, kde hrála pražská Slavia proti anglickému Leicesteru. Ještě ten den dopoledne přitom volal po tvrdém lockdownu. Prymula ale ještě dnes svou účast na fotbale hájí. „Zrovna fotbalový zápas byl naprosto regulérní tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme, aby se lidé testovali, aby chodili v rouškách nebo respirátorech a aby se společnost úplně neuzavřela,“ popsal Prymula. Zásadní chybou ale podle něj byla jeho večerní návštěva restaurace na Vyšehradě v noci 22. října 2020, která měla být v té době kvůli opatřením uzavřená. O pár dní později kvůli tomu Prymula rezignoval.

S dnešními zkušenostmi by také dělal některá opatření jinak. „S odstupem se ukazuje, že uzavírání škol nemělo takový efekt, jak se myslelo. Politika by teď byla naprosto odlišná,“ sdělil Prymula.

Pokud by se nyní objevil nový typ onemocnění, jsme prý v některých ohledech už lépe připraveni. „Dlouho jsme digitalizovali různá hlášení a tyto systémy jsou kdykoliv využitelné pro další aktivitu,“ uvedl epidemiolog. Podotkl, že například u hygienických stanic je ale situace jiná. „Dlouho se slibovalo navýšení mezd, a když se na to podíváme s odstupem, tak se to naprosto nerealizovalo. Ba naopak, ty nůžky se stále rozevírají a odborníků máme spíše méně, než jsme měli na začátku covidu,“ řekl Prymula.

Covid podle něj změnil také celospolečenské vnímání problémů. „Postupně nastávala určitá nesnášenlivost. Ani dnes nejsme schopni se v některých oblastech domluvit na kompromisu. Polarizace je velmi škodlivá a musíme s ní bojovat na všechny frontách,“ uvedl Prymula. Dodal, že kdyby opět nastala podobná situace, mohlo by se stát, že by lidé neuposlechli nařízení. „Pokud budeme opakovaně děsit nějakou hrozbou, a pak přijde reálná hrozba, nebude odpověď taková, jakou bychom chtěli,“ podotkl.

Přečtěte celý článek