Putin je patologický lhář. Ministr Kuleba varoval před ruskými pokusy spojit Ukrajinu s útokem v Moskvě

před 1 měsíc 57

Ukrajinský ministr zahraničních věcí varoval před ruskými pokusy spojit Ukrajinu s teroristickým útokem v Moskvě. „Putin je patologický lhář,“ napsal v neděli Dmytro Kuleba na sociální síti X. Připomněl zároveň některé lži Vladimira Putina z minulosti. „Nenechte se Putinem a jeho nohsledy oklamat,“ zdůraznil ministr.

„Putin lhal o bombových útocích na obytné domy v roce 1999, o katastrofě ponorky v Kursku v roce 2000, o obléhání školy v Beslanu v roce 2004, o vraždách Politkovské v roce 2006, Magnitského v roce 2009, Němcova v roce 2015 a mnoha dalších kritiků, o obsazení Krymu ruskými vojáky, o sestřelení letadla MH17 a o plánech na invazi na Ukrajinu,“ vyjmenoval Kuleba lži ruského prezidenta. Jde podle něj o velmi dlouhý seznam.

Vladimira Putina ve svém příspěvku na sociální síti X označil za patologického lháře. „Včetně toho, že se nyní zoufale snaží spojit Ukrajinu nebo jiné západní země s masovou střelbou u Moskvy, přestože pro taková tvrzení neexistují žádné důkazy,“ dodal.

Zároveň vyzval, aby se lidé nenechali těmito nepravdami Vladimira Putina a jeho „nohsledů“ oklamat. „Jejich jediným cílem je motivovat další Rusy, aby umírali v jejich nesmyslné a zločinné válce proti Ukrajině, a také vzbudit ještě větší nenávist k ostatním národům, nejen k Ukrajincům, ale k celému Západu,“ uzavřel Kuleba.

Při pátečním teroristickém útoku na západě Moskvy zemřelo nejméně 137 lidí. Dalších 152, včetně pěti dětí, bylo při útoku zraněno. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž 16 je v kritickém stavu. V neděli Rusko drželo státní smutek.

Ruské úřady uvádějí, že v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř mužů podezřelých přímo z útoku v koncertní síni ve středisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruští představitelé v čele s Putinem a státní média poukazují na údajnou souvislost s Ukrajinou, kam podle nich podezřelí z útoku prchali. Ukrajina jakékoliv spojení s útokem odmítá a tvrdí, že Rusku jde o záminku pro další mobilizaci do armády, která už déle než dva roky válčí proti Ukrajině.

K útoku se v pátek a sobotu opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale prezident Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

Hnutí IS se v minulosti hlásilo už k mnoha útokům, aby si zvýšilo prestiž, a později se ukázalo, že za nimi nestálo.

Spojené státy v pátek uvedly, že mají k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že k útoku se hlásí Islámský stát⁠ – ⁠Chorásán, což je afghánská větev této teroristické organizace. Objevila se ve východním Afghánistánu koncem roku 2014 a rychle si získala pověst mimořádně brutálního uskupení, uvedla agentura Reuters. V sobotu označila IS za jediného viníka útoku u Moskvy také mluvčí americké Národní bezpečnostní rady.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu. Ruská média zveřejnila záběry, na nichž jeden ze zadržených odpovídá na otázky tádžicky.

Přečtěte celý článek