Ruská raketová loď u Kaliningradu začala zničehonic hořet. Oprava potrvá dlouho, pochvalují si Ukrajinci

před 3 týdny 44

Požár v neděli vážně poškodil moderní ruskou raketovou korvetu Serpuchov, kotvící na základně Baltijsk v Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspě Ruska. informoval server RBK-Ukrajina s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinských tajných služeb. Zdroj neupřesnil, co bylo příčinou požáru, dodal portál.

Rusové od začátku své agrese proti Ukrajině přišli o množství plavidel Černomořské flotily, včetně její vlajkové lodi, křižníku Moskva. Ukrajinci podle mluvčího ukrajinského námořnictva také poškodili čtyři velké výsadkové lodě Černomořské flotily, sloužící i k zásobování vojsk, připomněl server.

Serpuchov patří do třídy Bujan-M, na Západě je označován za raketovou korvetu, v Rusku za „malé raketové plavidlo“. Plavidlo pojmenované na počest města Serpuchov původně sloužilo u Černomořské flotily, než bylo převeleno k Baltské.

Navzdory relativně malým rozměrům a posádce disponují lodě této třídy relativně mohutnou výzbrojí v podobě střel s plochou dráhou letu, schopnými podle odhadů zasahovat cíle na vzdálenost 1500 až 2600 kilometrů. To Rusko demonstrovalo už během tažení v Sýrii, odpálením střel Kalibr z korvet Kaspické flotily. Tyto střely Rusko nasadilo také proti Ukrajině.

Napadená země reagoval na ruský teror po svém a poslala ke dnu řadu lodí Černomořské flotily, které rovněž neváhaly vysílat na její území smrtonosné rakety. Komentátoři na zprávy o potopení ruských lodí často reagují slovy, že se ruské ponorkové loďstvo rozrostlo o další stroj.

U dna skončily například vlajková loď křižník Moskva, několik výsadkových lodí třídy Ropucha, například Novočerkask, Minsk, či Cezar Kunikov, ba dokonce i ponorka Rostov na Donu, kterou ukrajinské síly zničily během jejích oprav v docích.

Rusko se v návaznosti na bolestné ztráty nakonec rozhodlo odvolat velitele své Černomořské flotily Nikolaje Jevmenova a nahradit ho viceadmirálem Sergejem Pinčukem. O tom, jaké zkušenosti má Pinčuk s vedením ponorkových operací, oficiální zdroje nehovoří.

Přečtěte celý článek