Ruské rakety úplně zničily tepelnou elektrárnu u Kyjeva, uvedla média

před 3 týdny 29

foto Ilustrační foto - Hasiči se pokoušejí zlikvidovat požár v elektrárně po ruském útoku na ukrajinský Charkov 22. března 2024.

Kyjev - Ruské rakety při nočním útoku úplně zničily Trypilskou tepelnou elektrárnu, která se nachází asi 45 kilometrů jižně od Kyjeva. Agentuře Interfax-Ukrajina to sdělil šéf dozorčí rady podniku Centrenerho, kterému elektrárna patří.

"Všichni pracovníci, kteří měli směnu v době útoku, jsou naživu," řekl předseda dozorčí rady Andrij Huta. V turbínové části elektrárny po výbuchu vypukl rozsáhlý požár, který se hasiči snaží uhasit.

Agentura připomněla, že minulý měsíc společnost přišla o Zmijivskou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti, rovněž zničenou při ruském útoku, a už v létě 2022 o Vuhlehirskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti, ztratila tak veškeré kapacity.

Podle dostupných údajů byla Trypilská elektrárna s instalovaným výkonem 1800 MW největším zařízením na výrobu elektřiny v Kyjevské oblasti po odstavení jaderné elektrárny v Černobylu. V okolí metropole a přímo v Kyjevě jsou další tři zdroje elektřiny v podobě kombinovaných tepláren o výkonu 700 MW, 500 MW a 160 MW.

Rusko v noci na dnešek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Útoky připravily podle úřadů na 200.000 lidí o dodávky energie.

Přečtěte celý článek