Rusko patrně nasadilo nad Ukrajinou svůj supermoderní letoun. Trefil pole

před 2 měsíce 23

Víceúčelový stíhací letoun páté generace Suchoj Su-57, měl být 18. února nasazen nad Ukrajinou, kde se zapojil do útoku na pozemní pozice ukrajinských obránců. Do boje vyrazil v doprovodu dvou letadel Su-34 a následně na Ukrajince odpálil řízenou střelu. Zařízení ale nefungovalo, a dopadlo neškodně do polí.

Ruská armáda použila nejnovější „neviditelný“ letoun páté generace Suchoj Su-57 při nedávné bojové operaci a bombardování pozic ukrajinské armády na východě země, píše web Defense Blog, který se zaměřuje na poskytování informací o armádních zbraňových systémech.

Jak sdělil, k útoku došlo 18. února a letoun pohybující se v okupované části Luhanské oblasti při něm doprovázely dva stíhací bombardéry Su-34. Podle blíže neupřesněných zdrojů pilot odpálil na pozice nepřítele pokročilou řízenou střelu Kh-59, vybavenou rovněž systémem stealth, která je vytvořena speciálně pro využití tímto letadlem. Po odpálení střely došlo však k technické závadě, takže raketa minula cíl a dopadla na pole.

O využití nejnovějších ruských víceúčelových stíhaček se západním kódovým označením Felon (Zločinec, pozn. red.) nad Ukrajinou se spekulovalo již delší čas. Podle webu The Kyiv Post existovalo v loňském roce jen 11 kusů těchto letadel, jejichž vývoj a výrobu provázely četné technické problémy a po vypuknutí plnohodnotné války na Ukrajině také nedostatek potřebných komponentů. Také proto se Rusko mohlo vyhýbat jejich využití ve válečných podmínkách, a to patrně i kvůli obavám, aby případně sestřelené letadlo a jeho technologie nepadly do Rukou nepřítele.

List připomíná, že svědci hovořili o tom, že zahlédli Su-57 na Luhanskou oblastí v listopadu 2023 a že podle lednové zprávy britských tajných služeb je Rusové již téměř určitě využívají k bojovým misím proti Ukrajinské protivzdušné obraně.

Přesný účel výše zmíněné operace není znám, nicméně podle některých vojenských komentátorů mělo jít o natáčení propagandistického filmu, který má posloužit Putinovi v nadcházejících prezidentských volbách.

Přečtěte celý článek