Rusko útočilo na Dněpropetrovskou oblast, zemřelo dítě

před 1 týden 26

foto Ilustrační foto - Ruský bitevní vrtulník Ka-52 během útoku na neupřesněném místě na Ukrajině na snímku ruského ministerstva obrany z 12. dubna 2024.

Kyjev - Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny a zabilo nejméně osm lidí, včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak. Dalších 25 lidí je podle něj zraněno. Ukrajinské dráhy informovaly, že zasažena byla železniční infrastruktura, nádraží v Dnipru přerušilo provoz.

"Nejhorší je, že zabili osm lidí, včetně dvou malých dětí. Počet zraněných je nyní 25," uvedl Lysak na telegramu. Dětem bylo podle úřadů šest a osm let.

Šest lidí přišlo podle agentury AFP o život v Synelnykove, kde bylo poškozeno přes deset domů, další dva lidé v hlavním městě regionu Dnipru, odkud je hlášeno i nejméně 16 zraněných. Také tam byla poškozena obytná budova a navíc dva objekty infrastruktury.

"Těžká noc a ráno. Oblast má za sebou další masivní útok," uvedl také Lysak. Část ruských raket podle něj sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, ráno jich bylo devět, během noci dvě.

Ukrajinské dráhy Ukrzaliznycja informovaly, že cílem ruských útoků se staly její civilní objekty. "Mezi železničáři jsou zranění, záchranáři jim poskytují pomoc," sdělily dráhy s tím, že informace o případných smrtelných obětech se upřesňují. Zastavil se provoz na nádraží v Dnipru, nejezdí tam dálkové ani příměstské vlaky.

Na Dněpropetrovskou oblast se Rusové zaměřili i ve čtvrtek, kdy s nasazením těžkého dělostřelectva útočili na Nikopol a ostřelováním poškodili dva domy v Marhanci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na spojence své země, aby jí poskytli systémy protivzdušné obrany. Na telegramovém účtu napsal, že "každý politický představitel, který pomáhá přesvědčit naše partnery, že systémy protivzdušné obrany by nyní neměly být rozmístěny ve skladech, ale ve městech a obcích, které jsou napadány teroristy, každý ... zachraňuje životy".

Přečtěte celý článek